агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Погребват Елизабет II в замъка Уиндзор

Британската кралица Елизабет Втора ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор. 

Държавното погребение ще се състои в Уестминстърското абатство на десетия ден след смъртта на кралицата. На обед в цялата страна ще има минута мълчание. Ще бъдат организирани едновременно две траурни процесии – в Лондон и в Уиндзор. Нейно величество ще бъде погребана на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж Шести, където почива и нейният съпруг Филип. Погребението на кралицата на Великобритания, която почина на 96-годишна възраст, ще премине според разработена предварително процедура под кодовото наименование “Лондонски мост” (London Bridge).

seo-blog7

Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Той е втори в линията за наследяване на трона и става пре…

Предполага се, че премиерът Лиз Тръс е била уведомена за кончината на монарха с фразата “Лондонският мост рухна” от личния секретар на кралицата, който също така ще съобщи за случилото се на секретарят на Министерския съвет и Тайния съвет, пише ТАСС, цитирана от 24 часа.

Британската министър-председателка на свой ред информира правителствата на 15-те страни, на които Елизабет Втора бе официален държавен глава, както и лидерите на останалите 38 държави от Общността на нациите.

Десет минути след обявяването на смъртта на кралицата бяха спуснати британските знамена на всички правителствени сгради в центъра на Лондон. По-късно министър-председателката направи официално изявление, а в цялата страна бе обявена минута мълчание. Министър-председателят ще се срещне с новия крал Чарлз Трети, поставяйки по този начин началото на процедурата по интронизацията му под кодовото название “Пролетен прилив”. По-късно монархът ще направи обръщение към нацията.

Вижте още:  Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия

На следващия ден в 10 часа ще се проведе официално заседание на съвета по наследяване на престола, на което ще бъде провъзгласен новият суверен. Официалното обявление ще бъде прочетено в двореца Сейнт Джеймс и в сградата на Кралската борса в Лондон. Парламентът ще бъде свикан за съгласуване на текста на съболезнователното послание. Всички парламентарни заседания след това ще бъдат отменени за 10 дни.

гръцки преводач Добрич

Кметът на Париж Ан Идалго заяви в Twitter, че светлините на Айфеловата кула ще бъдат изгасени тази нощ в памет на кралица Елизабет II, …

Още от ЕВРОПА:

Кой е Чарлз III – новият крал на Великобритания

Айфеловата кула угасна в памет на кралицата

Световните лидери скърбят за кралица Елизабет Втора

Първите думи на крал Чарлз III след смъртта на кралицата

Най-интересните факти за кралица Елизабет II

Архиепископът на Кентърбъри: Молим се за краля и кралското семейство

Марк Мили: Контраофанзивата напредва, Украйна използва западните оръжия със съкрушителни резултати

Чарлз е новият крал на Великобритания

Фон дер Лайен: Елизабет II е легенда, мислите и молитвите ми са с нея

Почина кралица Елизабет II

Източник: