агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Страхът от инфлация може да доведе до нерационални инвестиционни решения

Страхът от инфлация може да доведе до нерационални инвестиционни решения
Десислава Николова, старши финансов анализатор в портала “Моите пари”, коментира в предаването “Хоризонт до обед”, че инфлацията се използва като трамплин от анализатори, които “подтикват към вземане на инвестиционно решение, свързано с покупка на недвижим имот с цел съхраняване на парите от протичащите инфлационни процеси, които ще се влошават и ще се затвърждава тази тенденция до края на годината”.

seo-blog7

Когато се предоставя съвет да бъдат вложени пари в недвижим имот, трябва да се съобрази гледната точка – дали този, които разполага със свободни средства е строителен предриемач (инвеститор), който може умело да използва момента с евтината цена на банково финансиране, дали е лице, което задоволява конкретни жилищни нужди или купувач, който възнамерява да закупи и отдаде под наем. Предвид комплексността на частните случаи считам, че е невъзможно да бъде даден еднозначен отговор. 

“Когато се дават съвети за възможности за инвестиране и влагане на средства в такъв мащаб, е хубаво да бъдат споменати и рисковете, които са свързани с даването на подобен съвет. Последните данни на централната банка показват, че Жилищните кредити нарастват с 45,7 % на годишна база”. Това е една от причините БНБ за втори път да повиши нивото на антицикличния буфер, което означава, че БНБ следи за стабилността в банковата система по отношение на отпуснатите кредити и когато има такъв висок процент на отпуснати кредити, съответно се наблюдават границите на показателя на отпуснатите кредити, спрямо Брутния вътрешен продукт”

“Когато говорим за наближаващи кризи, вниманието на нас анализаторите е обърнато към щатските пазари и това, което се случва на тях. От началото на гoдината  ФЕД направи едно увеличение на основната лихва, а очакванията са до края на годината да има още 5 повишения. Обичайно след това и ЕЦБ също ще увеличи лихвените проценти, което ще доведе до повишение и на лихвите по кредити. Бенчмаркът, който се използва по заемите на щатските пазари показва, че 10-годишните ДЦК нарастнаха с 1,5 пр.п., което означава, че и там ще има увеличение на лихвите по кредити.КАНДИДАТСТВАЙ СЕГА
за Ипотечен кредит

Вижте още:  Рекорд: Инфлацията скочи над 14%

Намерили ли са банките гаранции да се застраховат и да опазят парите си?

Николова отговори, че банките в момента са много ликвидни, именно заради тази отрицателна лихва, която в продължение на години спомага за набавянето на евтин ресурс и тази ниска цена на ресурса довежда до голямо търсене и покупки на недвижими имоти. Това е явление от дълги години насам, което е характерно за всички страни от ЕС. Доколко здравословен е бил този процес, тепърва ще установим. 

Тя направи прогноза, че инфлацията ще се увеличи до края на годината. 


“Не виждам опасения по отношение на стабилността в банковите системи, по-скоро виждам опасения в поведението на хората, което забелязваме в момента – да се вложат пари на всяка цена, за да се защитят от инфлацията. Инфлацията помага за обезценяването на кредитите”
.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:

гръцки преводач Добрич

Източник: bnr.bg

Задава ли се краят на ниските лихви по ипотечените кредити

Управление на парите в условия на финансова несигурност

Източник: