агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

“Цар бомба”: Най-мощното ядрено оръжие на Путин (ВИДЕО)

Съветски учени под ръководството на Андрей Сахаров няколко години разработват свръхмощни ядрени оръжия. В резултат те успяват да създадат най-мощната бомба в историята на човечеството – “Иван Грозни” или “Цар Бомба”. Тя притежава колосална разрушителна сила: 100 мегатона тротил. “Цар Бомба” е 3300 пъти по-мощна от двете бомби, пуснати над Хирошима и Нагасаки, и десет пъти по-мощен от всички боеприпаси, използвани през Втората световна война.

seo-blog7

Руската бомба се появи в резултат на конкуренция с Вашингтон. На 16 юли 1945 г. в САЩ е извършен първият в света ядрен опит. Той в продължение на няколко години се разработва от американски учени, сред които е Теодор Хол (1925-1999). Русия се похвали: Новият ни най-опасен боен самолет полетя!

Хол не просто е участвал ежедневно в създаването на ядрени оръжия. Той е свидетел на смъртта на десетки хиляди невинни японски граждани в резултат на хвърлянето на атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.

Ужасен от това, което е направил, Хол решава да прехвърли ядрените тайни на Съветския съюз, за да създаде един вид възпиращ баланс и да попречи на света да се плъзне в бездната на войната.

Информацията, предадена от Хол, изиграва важна роля в развитието на съветската ядрена програма. Започва надпревара във въоръжаването и на 29 август 1949 г. СССР успява да тества първото си ядрено оръжие.

Големият взрив

Москва разработва водородната “Цар-бомба”, чиято маса е 26,5 тона, дължина 8 м и диаметър 2 м. За тестването й се налата бомбардировачът Ту-95 да бъде сериозно модифициран. Люкът под тялото на самолета е разширен, но въпреки това по-голямата част от бомбата остава извън. Крилете и фюзелажът (тялото) са покрити със светлоотразителна боя, за да не изгори самолетът след експлозията на бомбата.

Вижте още:  Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия

Командирът на съветския бомбардировач Ту-95Б Андрей Дурновцев е информиран за трудностите и опасностите на тази мисия.

гръцки преводач Добрич

На 30 октомври 1961 г. се случва едно от най-важните събития в съветската история. Ту-95В излита от летище Оленя в Мурманска област, придружен от Ту-16, чиято задача е да регистрира различни параметри на експлозията.

В 11:32 часа над един от необитаемите острови на архипелага Нова Земя, разположен в Северния ледовит океан, от височина 10,5 километра е пусната бомбата. Най-могъщият танк в света – Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха

„Цар-Бомба” е оборудван с огромен парашут, тежащ около един тон. Целта му е да забави скоростта на падане на бомбата, така че самолетът да има време да се отдалечи на безопасно разстояние. Ту-95В и съпровождащият го Ту-16 успяват да се отдалечат на 39 километра от точката на пускане.

Взривът от бомбата сваля бомбардировача с хиляда метра височина и вади от строя три от четирите двигателя. Светлотразителната боя е избеляла на места, а части от самолета са се разтопили.

На самолет Ту-95В му провървява – той оцелява заедно с всички членове на екипажа. Дурновцев, който излита на мисия като майор, се връща като подполковник.

Ако има момент, в който напрежението от ядрена война да е стигало по-висока точка от Карибската криза, той е сега. Унищожението от подо…

Сахаров обаче има друго мнение по този въпрос. Той е осъзнал какво ужасно оръжие е създал и се страхува, че то може да се произвежда масово.

3 минути и 67 километра

Експлозията е инициирана от барометрични сензори, монтирани на самата бомба, на 188-ата секунда след отделянето й от бомбардировача на височина 4500 метра над морското равнище. Експлозията образува огнено кълбо с диаметър над 9 км и гъба с височина 67 км. Вдигнатият облак прах за 40 секунди достига диаметър 20 км и височина 30 км. Постепенно той придобива формата на ядрена гъба, издигаща се на 60-65 километра (т.е. отвъд стратосферата) с „шапка“ с диаметър 90 километра, които се виждат на разстояние повече от 1000 км. Диаметърът на основата му е 26 километра.

Вижте още:  Анализатор: Ако Путин унищожи Украйна, всички можем да си събираме багажа и да напускаме Европа

Последствията от експлозията са усетени от целия свят. Значителни сеизмични вибрации са регистрирани от Геоложката служба на САЩ. Други източници съобщават за атмосферна турбуленция в резултат на експлозията. Взривната вълна обикаля Земята три пъти.

В село Северни, на 55 километра от нулевата точка на експлозията, всички къщи са напълно разрушени. Разрушението е регистрирано в радиус от 160 километра – земята е изгорена и вековният лед е разтопен.

Учени от университета “Рутгерс”, Националния център за атмосферни изследвания и други американски научни организации прогнозират дългос…

Въпреки всичко това светът не успя да разбере подробности за случилото се. На 4 август 2020 г. Русия за първи път показа 30-минутен документален филм за изпитанията на „Цар Бомба”.

Страхът прониква дълбоко в сърцето на великия съветски учен Андрей Сахаров. Той започна активно да води кампания за прекратяване на тестовете на ядрени оръжия, става привърженик на ядреното разоръжаване и активист за правата на човека. Сахаров изпада в немилост пред съветските власти и се превръща в символ на борбата в очите на Запада. През 1975 г. е удостоен с Нобелова награда. В негова чест е учредена и международна награда “За свобода на мисълта”. Русия модернизира танкове, които България пенсионира преди 22 години (ВИДЕО)

Светът продължава да се страхува от радиация и ядрена война, която няма да остави нищо живо след себе си.

Западът използва страха от ядрени оръжия в своя полза от десетилетия. Съединените щати нахлуха в Ирак под претекст, че унищожават оръжия за масово унищожение, наложиха санкции и преговаряха със Северна Корея и Иран. Но днес, според анализаторите, Западът отново е в плен на страха. Той се опасява, че руският лидер ще нанесе ядрен удар по Европа. Може ли тя да го понесе?

Вижте още:  Заев: Кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска е гражданин на България и трябва да се оттегли

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: