агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Земеделец: И хлябът, и олиото на пазара у нас са украински

В момента и хлябът, и олиото, и царевицата на пазара у нас са украински. Произведени тук, но с украински суровини, каза производителят и животновъд Назми Маджар, който обработва земи в селата Ягнило, Белоградец и Невша, община Ветрино, Варненско.

Той произвежда пшеница, овес, люцерна освен за фураж за животните, продава зърнените култури, но сега има 1000 тона пшеница, които залежават на склад. Причината е по-ниската цена на украинските суровини, които обаче са произведени с помощта на забранени у нас препарати, коментира още Маджар пред БНР.

2022-ра беше лоша, сподели производителят. Украинската продукция много ни подби пазара и не можем да си продадем стоката. В момента у нас се изкупуват предимно по-евтините украински пшеница, царевица и слънчоглед. Но тази стока от Украйна не се проверяват за хербициди. Има такива, които са забранени в България, но в Украйна са разрешени. В България не можеш да пръскаш с по-евтин препарат, примерно китайски или някакъв друг, но в Украйна ги ползват, сподели още стопанинът.

В край на миналата година животновъди се оплакаха, че общините сменят предназначението на терените и така те остават без пасища за животните си. А целта е изграждане на фотоволтаични паркове. Подобна практика вече има в доста общини, сигнали има от цялата страна, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По този повод Маджар, който е регионален представител на НОКА, коментира, че засега проблем с наетите от община Ветрино пасища нямат, но наскоро е била вдигнат наема на около 10 лв. на декар. Пасищата обаче не достигат за броя животни, който гледаме, допълни животновъдът. 

Вижте още:  Министерството на икономиката с безвъзмедна помощ за малките и средни фирми

Източник: