агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Европа се отказва от руския газ: Цената на това решение става все по-висока

Амбициозният график на Европа за излизане от зависимостта от руски енергийни източници е изправен пред потенциални забавяния и допълнителни разходи за милиарди долари, тъй като войната в Украйна прави стоманата, медта и алуминия дефицитни и по-скъпи, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

seo-blog7

Стремежът да се заменят руските изкопаеми горива кара континента да се съсредоточи върху подсилването на потоците от втечнен природен газ в краткосрочен план и увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници до 2030 г. Германия обещава да изгради два терминала за втечнен природен газ, Франция иска да възобнови преговорите с Испания за свързващ газопровод, а Великобритания се стреми към повече вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Още по темата

3 апр 2022 12:20

359

3 апр 2022 08:32

190

гръцки преводач Добрич

Въпреки това цените на необходимите материали продължават да се движат в една посока. Стоманата, медта и алуминият достигнаха рекордни стойности през последните 12 месеца, а индексът Bloomberg Commodity Spot Index скочи с 46% през същия период. Скоковете заплашват да забавят такива начинания като плана на Европейския съюз за почти утрояване на капацитета на вятърната и слънчевата енергия през това десетилетие – колосална инвестиция, която ще изисква около 52 милиона тона стомана.

“Тази война оказва влияние, разбира се, върху всички онези компании, включително и върху нас, които са на прага на осъществяването на доста големи инвестиции”, каза Фред ван Беерс, главен изпълнителен директор на SIF Holding NV, която произвежда стоманени платформи за вятърни турбини. “Това преобръща нашата бизнес логика.”

Преди инвазията руският газ беше сравнително евтин, лесен за транспортиране и в достатъчно количество. Тези фактори, както и очакваното откриване на газопровода “Северен поток 2” до Германия, помогнаха на Европа да намали собственото си производство и да започне да затваря въглищни централи и ядрени реактори, за да се съсредоточи върху по-чисти източници.

Вижте още:  САЩ готвят антимонополен иск срещу Apple

По данни на Международната агенция по енергетика през миналата година ЕС е внесъл около 155 млрд. куб. м газ от Русия. След войната блокът иска да намали зависимостта с две трети през тази година.

Около 30 млрд. куб. м могат да бъдат заменени от други доставчици, като разликата ще бъде компенсирана от възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и промени в потреблението, посочва МАЕ. За ЕС цената на инфраструктурата може да бъде с 20% по-висока, отколкото преди началото на войната, каза Грант Шпор, анализатор в Bloomberg Intelligence.

“Изграждането на инфраструктурата ще бъде по-скъпо, отколкото правителствата възнамеряваха”, каза Шпор. “Възможно е някои проекти да бъдат отложени, тъй като цените остават високи.”

Планът на Европейската комисия за преход включва инсталирането на 290 гигавата вятърна енергия и 250 гигавата слънчева енергия. Сметката само за стоманата възлиза на 65 млрд. евро по текущи пазарни цени.

Русия и Украйна са сред най-големите износители на стоманени плочи, използвани при изграждането на турбини и газопроводи. Въпреки че са възможни алтернативни източници, разходите за тях са с 50% по-високи от обичайните, според Rysted Energy AS.

Проблемът се усложнява и от решението на Китай да блокира стоманодобивния си център Таншан в опит да овладее епидемия от Covid-19.

“Във веригата за доставки на всички стоманени продукти в Европа се наблюдават рязко покачващи се разходи”, заяви Джеймс Лей, старши вицепрезидент “Енергийни метали” в Rystad.

Медта е друга жизненоважна съставка, с висока проводимост, която е идеална за вътрешно окабеляване и външни кабели. Европа се нуждае от около 7,7 млн. тона, за да постигне целта си за 2030 г., а тазгодишното рали добавя около 7,6 млрд. долара към цената, сочат данни на Bank of America Corp.

Вижте още:  Полша предлага пълно търговско ембарго на Русия

Освен това има и алуминий, необходим за соларните панели, турбините и мрежите, с които те се свързват. Европа изпитва критичен недостиг, тъй като производството спадна, след като нарастващите разходи за електроенергия намалиха печалбите на металургичните предприятия.

Русия е най-големият производител извън Китай, като нейният рафиниран алуминий представлява около 5 % от световното производство. По данни на BloombergNEF пазарът вече е бил свит в началото на тази година, а през март цените са се покачили до рекордни стойности. Рискът, че доставките на Русия могат да бъдат ограничени от потенциални санкции, допринесе за тези увеличения.

“Може да се наложи светът да мине без руски доставки”, заяви в интервю Андрю Форест, председател и основател на Fortescue Group Metals Ltd. “Това със сигурност е възможно, но ще има период на приспособяване.”

Ще са необходими повече мрежи, за да се доставят огромни количества електроенергия от възобновяеми източници до местата, където тя е необходима. Според BNEF за добавянето на нови връзки са необходими кумулативни инвестиции в размер на около 1,5 трилиона долара от 2020 до 2050 г.

Но не става въпрос само за чиста инфраструктура. Втечненият природен газ получава тласък с плановете на Германия за два нови терминала още през тази година, а Холандия си осигури плаващо съоръжение за съхранение и регазификация през март. Италия и Естония също се стремят бързо да създадат свои.

Обединеното кралство и Франция планират значително разширяване на ядрената енергетика. Около 230 000 тона стоманена арматура ще бъдат използвани при изграждането на централата Хинкли Пойнт С на Electricite de France SA в Югозападна Англия, а в момента се разработват планове за още един реактор със същия дизайн.

Вижте още:  Атанас Пеканов: Не подготвям политически проект

“Всички говорят за ускоряване на енергийния преход и всички ще се нуждаят от едни и същи материали”, казва Джулиан Кетъл, старши вицепрезидент за метали и минно дело в Wood Mackenzie Ltd.
 

Източник: