агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Намушкаха с нож известния писател Салман Рушди (ВИДЕО)

Видеоматериал, публикуван в социалните медии, показва как хора се притичват на помощ на Рушди, след като той е нападнат на събитие в окръг Чаутаука. “Най-ужасното събитие току-що се случи в #chautauquainstitution – Салман Рушди беше нападнат на сцената на #chq2022. Амфитеатърът е евакуиран”, заяви един от свидетелите в социалните мрежи. От офиса на шерифа на окръг Чаутаука заявиха, че “можем да потвърдим, че е имало намушкване с нож”, без да дават повече подробности, съобщи АФП.

seo-blog7

Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, заклейми смъртната присъда, издадeна от Иран на писателя и лауреат…

Сподели с твоите приятели

Авторът, който сега е на 75 години, попада в светлината на прожекторите с втория си роман “Децата на полунощ” през 1981 г., който печели международни похвали и престижната британска награда “Букър” за представянето на Индия след обявяването на независимостта.

Но книгата му “Сатанински строфи” от 1988 г. привлича внимание, което не може да си представи, когато предизвиква фетва или религиозен декрет, призоваващ за смъртта му от иранския революционен лидер аятолах Рухола Хомейни. Някои мюсюлмани смятат романа за неуважение към пророка Мохамед.

Рушди, който е роден в Индия в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист, е принуден да се укрие, тъй като за главата му е обявена награда, която остава и до днес. След убийството или опита за убийство на неговите преводачи и издатели, правителството на Великобритания, където е учил и където се е установил, му предоставя полицейска закрила. Прекарва почти десетилетие в укриване, като многократно сменя жилището си и не може да каже на децата си къде живее.

гръцки преводач Добрич

Рушди започва да излиза от живота си в бягство едва в края на 90-те години, след като през 1998 г. Иран заявява, че няма да подкрепи убийството му. Сега той живее в Ню Йорк и е защитник на свободата на словото, като особено остро защитава френското сатирично списание “Шарли Ебдо”, след като негови служители са застреляни от ислямисти в Париж през 2015 г. Списанието беше публикувало рисунки на Мохамед, които предизвикаха яростните реакции на мюсюлманите по света.

Продължават заплахите и бойкотите срещу литературни събития, на които Рушди присъства, а удостояването му с рицарско звание през 2007 г. предизвика протести в Иран и Пакистан, където правителствен министър заяви, че отличието оправдава самоубийствените атентати. Фетвата обаче не успява да задуши писането на Рушди и вдъхновява мемоарите му “Джоузеф Антон”, наречени така по псевдонима му, докато се укрива, и написани в трето лице. “Децата на полунощ”, който е с обем над 600 страници, е адаптиран за сцената и сребърния екран, а книгите му са преведени на повече от 40 езика.

Източник: