агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Имплантират чипове с Covid сертификат в Швеция

Сертификатът от импланта може да се прочете с всяко устройство, което поддържа NFC
(снимка: стопкадър Ruptly)

В Швеция някои хора не трябва да се притесняват, че ще бъркат в телефона си, за да представят Covid сертификат. Защото могат да го имплантират под кожата си с помощта на чип…

Подобна иновация предлага Epicenter – компания, специализирана в субдермални микрочипове с размер на оризово зърно, съобщи британската медия Metro. Наскоро фирмата представи имплант, способен да съхранява Covid сертификат, който след това може да бъде прочетен от всяко устройство чрез протокола за комуникация NFC.

Не само Covid паспорти могат да се съхраняват на чиповете. Неща като служебни идентификационни номера, карти за автобус или членство във фитнес зала също могат да бъдат вмъкнати в тялото на човека.

„Имплантите са много гъвкава технология, която може да се използва за много различни неща. В момента е много удобно да имате Covid сертификат винаги достъпен на вашия имплант”, каза за телевизия Ruptly главният директор на Epicenter – Ханес Сьоблад.

„В случай, че батерията на телефона ви се изтощи, той [чипът с Covid сертификат] винаги е достъпен за вас. Така че ето как използваме тази технология днес, следващата година ще я използваме за нещо друго”, добави той.

гръцки преводач Добрич

Това е чипът, който се имплантира в ръката и може да съдържа Covid сертификат
(снимка: стопкадър Ruptly)

Подобно на други страни, Швеция предприема стъпки, за да спре настъплението на новата вълна от коронавирус с варианта Омикрон. В началото на декември правителството обяви, че ще се изискват Covid сертификати при всяко събитие с повече от 100 души.

Вижте още:  Foxconn очаква стабилни доставки през второто полугодие

Според изследователя на дигиталните култури Моа Петерсен, около 6000 души в страната вече имат поставен чип в ръцете си. Това не означава, че всички са заредили своите Covid сертификати – но е факт, че вече имат микрочип вътре в тях за една или друга цел.

Чиповете се имплантират или в ръката, или между палеца и показалеца. Сьоблад казва, че процесът е 100% обратим.

Дали същото ще се случи и в други държави? Стивън Нортъм, директор в британската компания за човешки импланти BioTeq, е убеден в това. „След 10-15 години хората с микрочип ще бъдат ежедневие”, казва той.

BioTeq предлага на своите клиенти избор между импланти, базирани на NFC или RFID (радиочестотна идентификация). Любопитните могат да си резервират такъв чип направо от уебсайта на компанията.

Източник: