агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

15% ръст на млечните продукти, но суровината скочила с 30%

По данни за октомври на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство цените на кашкавала и маслото у нас са почти двойно по-високи от средното ниво в Европейския съюз.

seo-blog7

Нещата в последните 4-5 месеца рязко ескалираха след скока на енергийните носители, коментира пред БНР Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите.

Още по темата

17 ное 2021 07:10

336

„Успоредно с това вървеше процес на поскъпване на почти всички цени на материали, които са свързани с производството – опаковки, суровини като закваски, суровото мляко. За сравнение ще дам сурово краве мляко – миналата година по това време около 65-70 стотинки, в момента е 85, вероятно на места вече има и 90 ст. В никакъв случай не може да се каже, че фермерите спекулират. Но цена 90 стотинки – такова нещо в нашата история не си спомням да сме виждали“, каза той.

Цените на крайните продукти спрямо миналата година са скочили 10-15%, поясни Михайлов.

гръцки преводач Добрич

„При нас основната суровина е с над 30%, токът четири пъти, газта е двойна. Ние трябва да догоним поне ръста на цената на основната суровина, за да имаме възможност поне да работим на нулата. Няколко месеца по-голямата част от предприятията работят на червено“, коментира Владислав Михайлов.

По думите му резервите, на които разчитат предприятията, ще свършат и „оттук нататък няма закъде“.

„Ноември и декември традиционно се правят добри обороти в бранша, но тази година се очертава да е от най-лошите, а тепърва предстои зима“, подчерта Михайлов.

Той вижда вариант в някаква форма на подпомагане от държавата и очерта бюрократични пречки в преговорите с търговските вериги за цените на млечните продукти.

Вижте още:  Българите се готвят да празнуват Великден. Засилен интерес по хотелите

„От години веригите държат близо 70% от пазара в България, а в големите градове – 80-90%“, уточни Владислав Михайлов.

„Ако някое средно или голямо предприятие не работи с поне една от търговските вериги, то не може да се развива, то угасва. Те са окупирали пазара, ти не можеш да стигнеш до пазара, ако не работиш с тях“, призна той.
„Има европейски фондове, предвидени за ситуацията с коронакризата още от миналата година, които не са използвани и е нужна бърза реакция от страна на държавата за подпомагане на бранша“, обобщи Михайлов.

Източник: