агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

30 украинчета тръгват на занималня в Свети Влас

30 украински деца тръгват на занималня в Свети Влас. Преподаватели ще бъдат доброволци, както и педагози бежанци от Украйна.

seo-blog7

Те са се организирали сами, след като не могат да запишат децата си в българско училище заради тромавата процедура за получаване на хуманитарен статут.

Още по темата

15 мар 2022 19:39

27

15 мар 2022 11:52

22

гръцки преводач Добрич

В Свети Влас и Слънчев бряг бежанците са вече близо 3500.

“Възникна такъв проблем, че децата няма къде да започнат училище, къде да посещават занималня. Родителите се притесняват и затова решиха, че трябва да се организират нещо за тях”, сподели Дария Поворелко.
 
“Ние още нямаме хуманитарен статут, нямаме бежански статут. В процес сме на оформяне на документите, но това ще отнеме почти три месеца. И ако останем тук с нашите деца, те ще могат едва през септември месец да тръгнат на училище и детска градина в България”, оплака се Оксана Молодан.

Децата са разделени на две групи в предучилищна и училищна възраст. Заниманията ще бъдат от понеделник до петък.

Оксана Слепова  е работила в Киев в Център за психологическа рехабилитация, сега ще работи с децата в Свети Влас. Ще преподава арт терапия.

“От войната децата са с повишено ниво на стрес и тревожност. Много силно преживяват и това, че са разделени от бащите си, които трябваше да останат в Украйна, за да защитават страната си”, посочи Оксана.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник:

Вижте още:  Кола блъсна жена на пешеходна пътека във Враца