агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Асен Василев: С валутния борд реално сме въвели еврото

Асен Василев: С валутния борд реално сме въвели еврото

Снимка: БГНЕС

Планът за въвеждането на еврото е публичен от 5 юни миналата година. Този план го е виждало цялото население, качен е на сайта за публично осъждане и са получени няколко технически бележки, които не са свързани с датата за въвеждането. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

Той добави, че този план очертава всички стъпки, които трябва да бъдат направени, за да се въведе еврото на 1 януари 2024 г.

Още по темата

10 май 2022 21:21

17

10 май 2022 14:40

105

Ефектите върху икономиката от въвеждане от еврото ще бъдат описани, допълни министърът.

Той коментира, че основните причини за въвеждането на еврото са няколко.

“Първата е, че с валутния борд вече сме въвели еврото в икономиката, ако нямаше борд, дискусията щеше да е много по-различна, но ние имаме. Официално приемайки еврото, това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката и нашият глас ще се чува, а това е много важно особено в тези тежки кризи, които изискват много нестандартни решения и в икономически, и в политически план в целия свят“, каза Василев.

“Има една много хубава поговорка: “Ако не седиш на масата, си част от менюто”. Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седнем на масата”, отсече той.

Източник:

Вижте още:  Антони Тренчев от “Нексо”: Ще съдим България за над 1 млрд. долара