агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Белгийски медии: Шансовете за присъединяване на Западните Балкани към ЕС са малки заради нелегалния трафик

Докато въпросът с незаконния трафик не бъде разгледан подобаващо, шансовете държавите от ЕС да станат по-отворени за прием на нови членове са малки, пише белгийският портал Businessam.be.

seo-blog7

Според публикувания текст, една от причините, заради които се бави членството на държавите от Западните Балкани в ЕС, е, че тези страни са център на незаконен трафик и на всякакъв вид мръсен бизнес.

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализа…

Порталът припомня изказване на бившия финансов министър на Белгия Йохан ван Овертвелт, който в отговор на темата за разширяването на ЕС, която е във фокуса на словенското председателство, подчерта ролята на държавите от Западните Балкани в търговията с наркотици.

„Не само в производството, но и в снабдяването със суровини, например от Колумбия и Афганистан, в производството на синтетична дрога – малко неща са известни, затова ще разгледаме въпроса по-обстойно“, каза той.

Порталът Businessam.be припомня и неотдавнашен текст на „Ню Йорк Таймс“, в който се коментира подробно незаконната търговия с тютюн, подчертавайки, че „в Черна гора са убити следователи и журналисти, които се опитали да разкрият трафикантите“. Авторите на материала припомнят, че нелегалната търговия с цигари „беше важна индустрия за Черна гора с тайната благословия на САЩ още от балканските войни в началото на миналия век“.

гръцки преводач Добрич

Световната нелегална търговия с тютюн се оценява на 40-50 млрд. долара годишно, според оценки на Световната банка, и продължава да нараства. Пандемията доведе до увеличаване на нелегалната търговия с цигари, което, от своя страна, допринесе за нарастване броя на пушачите, които търсят по-евтини тютюневи изделия, върху които няма наложени данъци.

Отделни по-високи данъци направиха нелегалния трафик още по-атрактивен, посочва порталът. И незаконният трафик, и по-високите данъци стимулират нелегалния пазар. Тези незаконни дейности не само че ощетяват икономиката, но представляват заплаха и за общественото здраве, тъй като нелегалното производство няма необходимия контрол на качеството.

Докато тези въпроси не бъдат решени, шансовете държавите членки на ЕС да бъдат по-отворени към разширяването, са малки. Това показва, че проблемите в региона влияят и на ЕС, затова е важно Евросъюзът да намери алтернатива за стабилизиране в региона, дори и членството да не е реално, пише в заключение Businessam.be.

Източник: