агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Британската икономика навлиза в рецесия в края на годината

Британската икономика навлиза в рецесия в края на годината

Снимка: БГНЕС

Има всички признаци да се смята, че британската икономика навлиза в рецесия след като последните данни показват, че тя се е свила с 0,2% за периода юли – септември. 

Свиването на икономиката е в резултат на покачващите се цени, които сериозно засягат бизнеса и домакинствата. Смята се, че една страна изпада в рецесия, когато икономиката й се свива за две поредни тримесечия.

И тъй като очаквания за подобрение няма и през следващото тримесечие в края на годината официално може да бъде обявено, че Великобритания е в рецесия.

Прогнозата на Английската централна банка е за двугодишна рецесия с „големи предизвикателства“, съобщи БНР.

Новината всъщност не толкова неочаквана, защото постоянно се покачват цените на храните, горивата, както и сметките за ток и газ в резултат на редица фактори, включително войната в Украйна.

 Високите цени карат домакинствата да пестят, а това забавя икономиката. По време на рецесия компаниите обикновено правят по-малко пари, а броят на безработните се увеличава.

Това пък означава, че правителството получава по-малко от данъци, които да използва за обществени услуги като здравеопазване и образование.

Източник:

Вижте още:  Алибегов: Отдъхнахме си с ДДС от 9%