агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Д-р Колчаков: Българите със средновековно мислене, вярват на врачки, но не и на ваксини

Броят на активните случаи на коронавируса у нас продължават да растат, а смъртните случаи също бележат пик. Вършат ли работа  въведените мерки и изискването за “зелени сертификати”.

“Нямаме свободни места в реанимация, затова е въведена система всеки час да даваме информация на Центъра по Спешна медицинска помощ в София, за да може всяко свободно легло да бъде заето от чакащите. Преди 10 дни имахме 50 легла за Ковид-19 и 12 реанимационни, а сега – 180 Ковид легла и 12 реанимационни”, алармира анестезиологът д-р Иван Колчаков в студиото на “България сутрин”.

Математикът д-р Лъчезар Томов отбеляза, че смъртността следва с една или две седмици всички ситуации, които виждаме с новите случаи. “Следващата седмица очаквам да няма нов рекорд. Този вирус е много заразен и мерките не са достатъчни”, заяви Томов.

Според него ясно се вижда, че разликата между смъртността и заразяването идва от нивата на ваксинацията.

“Около 50% могат да се реинфектират след една година. Ниското ни ниво на ваксинация води до една доста дълга вълна през цялата зима. За нас е полезно да знаем колко са се ваксинирали”, изтъкна Томов пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Колчаков, голяма част от българите имат средновековно мислене по отношение на медицината и науката. “Вярват на врачки, баячки. Днешните врачки и баячки са в интернет. За голямо съжаление те са и в средите, в които е недопустимо – в нашите среди. Има лекари, които са антиваксъри. Това са хора, които са некомпетентни или имат престъпно поведение заради комерсиални интереси”, настоя анестезиологът.

Специалистът коментира и “зелените сертификати” за антитела.

Вижте още:  Румен Радев: Демокрацията е вкоренена в българското общество

“Фактът, че цивилизованият свят няма да ги признае, е показателен. При имунния отговор има две важни части. Едната е изработените антитела, които са войничетата, които директно неутрализират вируса. Но по-важен е клетъчният имунитет, който при много вирусни заболявания е за цял живот. Това са едни компетентни клетки, които съхраняват паметта  много продължително”, обясни анестезиологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.