агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Дейта център захранва с топлина ферма за змиорки


Топлината от този център за данни в Бибай постъпва във ферма за змиорки
(снимка: White Data Center)

Необичайно решение реализираха японски инженери на остров Хокайдо. Излишната топлина от център за данни, който използва стопена от сняг вода за охлаждане, се използва във ферма за отглеждане на змиорки.

Принципно това не е нова идея. В Норвегия, например, компанията Green Mountain използва загрята вода от центъра за данни за отглеждане на омар и пъстърва. Сега персоналът на White Data Center (WDC) в град Бибай отглежда змиорки в резервоари, разположени на място, вместо да ги внася. Съпътстващ продукт са и гъбите, като отглеждането им, както и това на змиорките, отнема сравнително малко време.

WDC организира фермата с подкрепата на градските власти. Резервоарите поддържат оптимална температура през цялата година и могат да приютят до 300 000 змиорки, които растат в продължение на седем месеца, докато достигнат „търговското” тегло от 250 грама, съобщи Datacenter Dynamics. Когато малките рибки станат възрастни, те се продават в цялата страна за училищно хранене. Това са първите змиорки, отглеждани в Хокайдо.

Местната сървърна инфраструктура се охлажда с вода от стопен сняг, събиран през зимата и използван през цялата година. След охлаждане на оборудването на центъра, нагрятата вода влиза в резервоарите на рибното стопанство.

Охлаждането на изчислителната техника с разтопена вода беше предложено за първи път през 2008 г., а през 2010-а японците реализираха пилотен проект. Властите на Бибай управляваха White Data Center, доказвайки ефективността на предложената концепция, която спести до 20% от електроенергията. От април 2021 г. центърът за данни е собственост на Kyodo News Digital. Очаква се центърът да стане напълно въглеродно неутрален.

гръцки преводач Добрич

Тази година компанията планира да изгради още един център за данни на острова и вече провежда експерименти за отглеждане на зеленчуци, риба и други морски дарове, използвайки излишната топлина.

Вижте още:  A1 обучава безплатно възрастните по дигитална грамотност

Други бизнеси също харесаха идеята за използване на стопена вода за охлаждане – Kyocera, например, реализира такъв проект. Подобни технологии се използват дори в Южна Япония, където климатът е по-мек.

Източник: