агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ердоган настоява Путин да не пречи на помощта за Сирия и да пусне украинското зърно

Призивът му бе отправен в момент, когато дипломатите се опитват да намерят решение, което да преодолее руското вето върху системата, благодарение на която от 2014 г. насам в опустошената от войната страна постъпват помощи.

seo-blog7

“Ердоган подчерта, че отдава голямо значение на удължаването на трансграничния механизъм в Сирия“, се казва в изявление на неговата канцелария, публикувано след телефонните разговори по повод изтичането на срока на действие на механизма в неделя.

Турско-сирийската граница при контролно-пропускателния пункт Баб ал-Хава е единственият начин, по който помощта на ООН може да достигне до цивилното население, без да се придвижва през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Русия, която е съюзник на сирийския режим, използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да отхвърли предложенията на Запада граничният пункт да остане отворен още една година.

Европейската комисия обяви създаването на център за борба с контрабандата на оръжие и мигранти от Украйна към ЕС през Молдова, съобщи е…

Противопоставянето дойде в момент, когато дипломатическото напрежение достигна исторически връх след нахлуването на Русия в Украйна.

гръцки преводач Добрич

Съветът за сигурност и преди е удължавал срока на действие на трансграничния механизъм, след като той е изтекъл, а няколко източника заявиха, че тази седмица все още е възможно да се проведе гласуване.

Ердоган се опитва да използва добрите си работни отношения както с Путин, така и с подкрепяните от Запада лидери в Киев, за да успокои напрежението. От канцеларията му съобщиха, че той също така е призовал Путин да “предприеме действия” по предложението на ООН за възобновяване на спрения украински износ на зърно през Черно море. ООН представи план за улесняване на износа, който предвижда създаването на безопасни коридори около известни мини. Предложението получи само ограничена подкрепа както в Москва, така и в Киев.

Вижте още:  Меркел призова към национални усилия срещу четвъртата вълна от COVID-19

Киев обвинява Русия, че краде неговото зърно и допринася за световния недостиг на храни, причинен от блокирания в украинските пристанища износ на зърно. Русия обаче твърди, че е “национализирала” украинските държавни активи и че изкупува реколтата от местните фермери. 

Източник: