агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ericsson се отърва от губещия IoT бизнес


Губещият IoT бизнес на Ericsson преминава в ръцете на американска фирма (снимка: CC0 Public Domain)

Шведската компания Ericsson се договори да продаде своя IoT бизнес, включително платформата за управление на свързаността IoT Accelerator и платформата Connected Vehicle Cloud. Купувачът Aeris е доставчик на IoT с централа в Калифорния, САЩ.

IoT бизнесът на Ericsson се очаква да отчете нетни продажби от 0,8 милиарда шведски крони през 2022 г. Но той е „ключовият двигател на загубите“ в подразделението на компанията за бизнес технологии.

Имплицитно Ericsson призна, че нейното IoT приключение се е провалило, като е докоснало само „ограничена част от веригата на стойността“, коментираха анализатори. Стойността на сделката не беше разкрита, но, според пазарните наблюдатели, всъщност Ericsson се е постарала да се измъкне от сложната IoT дейност, носеща малки маржове.

Новината идва след подобни ходове от страна други мултинационални технологични фирми, решили да напуснат IoT, по-специално IBM и Google. Говори се и, че още големи компнаии и доставчици „скоро ще се присъединят към лагера“.

гръцки преводач Добрич

Ericsson заяви, че сделката ускорява консолидацията на „доста фрагментирания“ IoT пазар. Продажбата ще „елиминира загуби“ от 0,25 милиарда шведски крони на тримесечие, според финансовия разчет на компанията.

Сделката ще донесе и еднократен удар от 1,1 милиарда крони върху печалбите през четвъртото тримесечие на 2022 г., като по-голямата част ще се отрази през първото тримесечие на 2023 г. Ericsson ще придобие „малък дял“ в Aeris – за да осигури поддръжка с „услуги за преход“.

Транзакцията трябва да приключи в края на първото тримесечие на следващата година. Целият IoT персонал на Ericsson ще стане част от Aeris, когато сделката приключи, заедно със свързаните IoT активи. Корпоративният фокус на Ericsson ще остане върху LTE и 5G решенията.

Вижте още:  Бутилка олио можела да стане и 10 лева, ако не спре войната

Източник: