агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Intel се кани да вдигне цените след лоши финансови резултати


Процесорите Intel може да поскъпнат на фона на спадащи приходи и загуби за компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Процесорният гигант Intel се готви да повиши цените на своите чипове в опит да компенсира финансовите загуби, които застигнаха компанията през второто тримесечие на 2022 г., твърди публикация на портала Missed News.

Според отчета за периода април-юни, приходите на Intel са се сринали с 22% до $15,3 млрд. Компанията регистрира и чиста загуба от около $500 млн. Това се дължи на затварянето на губещ бизнес за разработване и производство на ултра-бърза памет Optane.

Според замисъла на Intel, паметта Optane трябваше да замени системния сторидж в компютрите и да осигури много по-бърза дискова подсистема – дори по-бърза от SSD. Но изглежда потребителите останаха незаинтересовани, тъй като скоростта на съвременните твърди дискове, достигаща гигабайти в секунда при четене и запис, е напълно достатъчна в повечето случаи.

За вероятността Intel да повиши цените на своите процесори в близко бъдеще се заговори още през юни 2022 г., дори преди публикуването на отчета за второто тримесечие. Nikkei прогнозира, че цените на процесорите може да се покачат с 10-20% в зависимост от модела. По-късно тази информация беше потвърдена от The Register.

Сега топ мениджърите на самата Intel говорят за увеличение на цените. По-конкретно, това заяви финансовият директор Дейвид Зинснер, който подчерта, че Intel е пострадала от ускорена инфлация и е принудена да прехвърли увеличените си разходи към клиентите.

гръцки преводач Добрич

Но нито Зинснер, нито главният изпълнителен директор Патрик Гелсингър разкриват колко голямо ще бъде увеличението на цените, кога точно ще влезе в сила и за какви продукти ще се прилага. Възможно е промените да засегнат всички съвременни процесори, на които Intel разчита, вкл. 12-то поколение Core, известно като Alder Lake – това са първите хибридни процесори на компанията в цялата ѝ история, съдържащи едновременно високопроизводителни и енергийно-ефективни ядра.

Вижте още:  Стакевци - българското село, свързано с Космоса

Поскъпването може да засегне и най-новите процесори на Intel. Компанията се готви да пусне 13-то поколение процесори Core с кодово име Raptor Lake, които, предвид ситуацията, може дори да бъдат по-скъпи от предшествениците си в началото на продажбите.

Гелсингър, ветеран от Intel, пое управлението на компанията в началото на 2021 г., за да я вдигне от дъното, на което я остави предишният главен изпълнителен директор Робърт Суон. Той управлява Intel в продължение на две години и през този период успя да разпродаде няколко от нейните активи и да загуби много голям клиент в лицето на Apple.

Гелсингър подчерта, че второто тримесечие на 2022 г. е било много злощастно за Intel. В допълнение към постепенното премахване на паметите Optane, компанията планира да продаде бизнеса си с дронове.

В същото време, в първите месеци от мандата си като главен изпълнителен директор, Гелсингър инициира обширна програма за изправяне на крака на Intel. Засега тя работи само частично – компанията успя да пусне серия от процесори Alder Lake и вече е производител на чипове договор, което не се е случвало никога в историята ѝ. Но отсега нататък фабриките на Intel ще произвеждат процесори за MediaTek, най-големият доставчик на мобилни чипове в света.

Повишаването на цените на Celeron, Pentium, Core и Xeon може да окаже негативно влияние върху продажбите им. Междувременно AMD все още не е обявила увеличение на цените на своите Ryzen, Athlon, Epyc и Threadripper процесори и така може да спечели на своя страна феновете на Intel, които не искат да компенсират загубите ѝ от собствения си джоб.

Вижте още:  Британска ИТ фирма открива глобален офис в София

В края на второто тримесечие на 2022 г. делът на AMD на пазара на x86 процесори (използвани в компютри, лаптопи и сървъри) беше 36,4% срещу 63,5% за Intel. Това е един от най-високите показатели за AMD в историята на битката ѝ с Intel. За сравнение, преди шест години, през второто тримесечие на 2016 г. AMD имаше дял от само 19,4%, докато Intel държеше 80,6%.

Източник: