агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кантарджиев: Заразяването с Омикрон ще нарасне заради празнуването

Разпространението на Омикрон ще се увеличи заради събирането на хора през изминалите празници, посещенията на курортите, и сред завръщащите се от чужбина.

seo-blog7

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столичната община, пред БТА.

Според него краткият инкубационен период на варианта Омикрон е проблем, защото по този начин заразата се разпространява по-бързо. По думите му, инкубационният период на този вариант е два до три дни, като в това време заразеният започва да кашля и да киха, отделяйки вируса.

Комбинирана зараза – грип с коронавирус, е възможна, но изключително рядко се случва, смята проф. Кантарджиев.

При Омикрон категорично се установи, че по-трудно заразява белодробната тъкан, което е добре, и точно заради това, че “няма афинитет” към белодробната тъкан, протича леко, добави професорът. Според него най-големият проблем сега е временната нетрудоспособност на заразените, тъй като хората не са тежкоболни, но не са на работа за около десет дни.

Заразяването с варианта Омикрон на ваксинирани хора и на такива с бустерна доза експертът описа така: 2-3 дни заразените ще отделят вирус, който обаче ще бъде в много малко количество и ще го преболедуват с хрема, кихане и предимно главоболие.

На срещата в Министерството на здравеопазването не е ставало въпрос за затваряне на детски заведения или училища, коментира проф. Кантарджиев. Деца, които се оплакват от болки в гърлото, имат хрема или повишена температура, не бива да ходят на училище, добави той.

гръцки преводач Добрич

Източник

Вижте още:  Проф. Радка Аргирова: Пикът на Омикрон предстои до две седмици