агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Кукушева: Искаме пълно отпадане на ДДС на хляба

За последните 6 месеца хлябът не е поскъпнал с повече от 50%.За сметка на това цената на електроенергията поскъпна пет пъти, цената на газа също толкова пъти, поскъпва и цената на човешкия трус. Поскъпват суровините и опаковките, които ние ползваме. Суровината като брашно поскъпна в рамките на 80 до 100 процента. Това каза Мариана Кукушева – председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред БНТ.

seo-blog7

“Миналата година цената на тон пшеница беше около 350 лв., в момента е 750 лв.”, поясни още Кукушева.

Тя каза още, че имаме зърнени запаси до събиране на реколта 2023 г.

“Украйна и Русия са основните производители на пшеница. Тъй като поради войната не оперират на черноморския басейн много държави, които са теглили от там регулярно пшеница за потребление, останаха без тази пшеница. Имаме достатъчно запаси и обявихме неограничения износ, след осигуряване на продоволствената сигурност на България”, обясни още тя.

“В момента себестойността на пшеницата е пораснала с 50 процента, а тя е още на полето. Очакваме реколта с много по-висока цена спрямо от миналогодишната”, каза още Кукушева.

“Спекула в цената на хляба няма, тя е най-бързооборотната стока. С увеличението на всички производствени разходи, няма как да се задържи тази цена дълго време. Ние все още нямаме яснота какви ще са компенсациите по отношение на електроенергията за хлебопроизводителите по цената на електроенергията за месец май. В момента работиме на тъмно. Не бива да има такова усещане в нито един производител”, коментира Мариана Кукушева.

“Искаме пълно отпадане на ДДС за хляба, най-малко до края на годината. ДДС е платим единствено и само от потребителя. Ако отпадне 20 процента ДДС на хляба, това значи автоматично да намалее цената на хляба с 20 процента, на 2 лв. 20 процента, които прибира държавата са 40 ст., това са огромни пари”, обясни Кукушева.

гръцки преводач Добрич

Тя подчерта, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците преди доста време и подчерта, че българският хляб е най-евтината храна в целия ЕС.

Вижте още:  Ще се ускори ли ваксинацията след добавката за пенсионери?

Източник: