агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Лекар: Не предприемайте самолечение при хипертония

Лекар: Не предприемайте самолечение при хипертония

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

Причините за развитието на хипертонията са комплексни, но е предимно свързан с начина на живот. Една част от заболелите е заради наследствена обремененост, но основно развитието й зависи от начина на живот – намалена физическа активност, нездравословен хранителен режим, затлъстяване, прекомерната консумация на сол са предпоставки за наличието на този здравословен проблем.

Съчетанието му с психо-социалния стрес е също фактор за развитие на заболяването, обясни лекар.

“Артериалната хипертония се подценява, защото е безсимптомно заболяване за дълъг период от време. Когато пациентите получат оплаквания, те са инвалидизиращи, често и смъртоносни. Хипертонията се контролира, а не се лекува. Не трябва да се предприема самолечение”, обясни пред БНТ доц. Стефан Найденов, кардиолог в Александровска болница.

По думите му при почти 40 процента от пациентите заболяването се открива случайно.

гръцки преводач Добрич

“Едва 15% разбират, че имат заболяването от някакви оплаквания. След 40-годишна възраст почти всеки втори развива артериална хипертония. 9 от 10 човека стават хипертоници до края на живота си. Може да има генетично предразположение”, допълни доц. Стефан Найденов.

“Не е необходимо да си мерим кръвното всеки ден. Трябва да се намали консумацията на сол”, каза още доц. Стефан Найденов.

“След определена възраст е важно да се мери по-често артериалното налягане”, обясни той и допълни, че има много скрита заболеваемост.
 

Източник:

Вижте още:  Нужни са дългосрочни договори, за да има ниска цена на газа