агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Мисис България обиколи всички манастири, посвещава победата си на бесарабските българи

Оксана Желяпова спечели титлата „Мисис България Вселена“. Макар че е родена далеч от родината на предците си, тя носи в сърцето си  България. Това е и една от причините да е обиколила всички манастири у нас.

seo-blog7

 

„Любими са ми Рилският манастир и Троянският, но съм впечатлена от всяка една малка църква в Родопите“.

 

Оксана живее в България от 15 години.

 

Тя е осмо поколение бесарабска българка. „Предците ми са напуснали родината си в началото на 19-и век с голяма мъка. За 200 години далеч от корените си обаче сме успели да запазим, традиции, вяра, религия и езика си, това е моето послание“, сподели пред „Телеграф“ Желяпова.

 

гръцки преводач Добрич

От години тя обмисля да се яви на конкурса  „Мисис България“ и накрая се решава. Една от причините за това е възможността да популяризира каузата, свързана с бесарабските българи. Сега, след като се окичи с голямата корона, очаква вниманието да е още по-сериозно.

 

„Очаквам да се привлече внимание към бесарабските българи. Да им се окаже съдействие от всички държавни и неправителствени институции в днешните аспекти на живота им, към проблемите, които изпитват във всекидневието.

Искам да чуят, че нас ни има,

че пазим традициите и езика на нашите прадеди. Имам голямо желание да помогна и на младите хора да учат тук. Ще се постарая да създам кампания за помощ на младите семейства да се завърнат на своята праисторическа родина. Защото те наистина милеят за майка България. В нашия роден край има над 80 хил. българи, които пазят общността си благодарение на паметта, традициите и православието на предците. Има български университет, музей, културни центрове, училища и домове на културата по населени места. Честват се празници, провеждат се културни мероприятия, затова има нужда от национални носии и пособия. Колкото сили имам, толкова ще дам от себе си, за да се запази общността на бесарабските българи. Да се знае,  да се помни, че България  е жива“, казва Оксана. Източник:

Вижте още:  Ето кой е новият мачо на Джулиана Гани – полицай на стаж в Търново! (+Уникални негови снимки САМО ТУК)