агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нов ръст при кредитите отчете ЕЦБ

Растежът на кредитите, отпускани от банките в еврозоната на частния сектор, е затвърдил динамиката си през февруари, както и забавянето на вливането на ликвидност като част от борбата с рекордната инфлация, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

seo-blog7

Заемите за частния сектор, коригирани с някои чисто финансови операции, са се увеличили с 4,8 на сто на годишна основа спрямо 4,6 на сто през януари и 4,2 на сто през декември, на фона на все така ниските лихви. Кредитите за промишлените и търговски предприятия са нараснали с 4,4 на сто през февруари, както и през януари, оставайки далеч под наблюдаваните преди година +7 на сто.

Кредитите за домакинствата са се увеличили също с 4,4 на сто през февруари, с една десета от пункта повече спрямо януари, в резултат на скока при потребителските кредити. Остава силен и растежът на кредитирането за закупуване на жилища.

Тенденцията от последните месеци се потвърждава с по-слаб растеж на паричната маса М3, с 6,4 на сто, два пъти по-малко в сравнение със същия месец преди година, доколкото тече нормализация на държавните помощи, свързани с пандемията. По-малкото създаване на парична маса обаче не е попречило на инфлацията да достигне през февруари историческите 5,8 на сто, покачвайки се за осми пореден месец, до голяма степен заради силния скок на цените на енергията.

Източник: pariteni.bg

Източник:

Вижте още:  Академия за иновации за 9-та поредна година ще търси студенти предприемачи