агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

От началото на годината: Много сигнали за насилие над деца

“Днес е Световния ден за борба с насилието над деца, но аз съм убедена, че всеки ден, всички ние трябва да сме непримирими с мисълта, че някъде е възможно дете да бъде подложено на какъвто и да е вид насилие и тормоз Данните от Националната телефонна линия за деца 116 111, показват, че от началото на тази година до месец октомври сме регистрирали 31 084 обаждания и са проведени 11 312 консултации за оказване на психологическа подкрепа, свързани с тревоги на и за децата у нас.”, това посочва пред БГНЕС  д-р Елеонора Лилова по повод 19 ноември – Световен ден за борба с насилието над деца.

seo-blog7

Статистиката от линията показва, че обажданията, при които граждани съобщават за насилие над дете са 666. 48 от тях са били за физическо насилие, а за психическо – 137. За комплексно физическо и психическо насилие посочват 247 сигнали за случаи с деца. 12 пъти Националната телефонна линия за деца 116 111 е потърсена за случаи с едновременно физическо, психическо и сексуално насилие. За блудство с дете е съобщено 8 пъти. За склоняване към сексуални действия сигналите са 9, съобщават от ДАЗД.

“Националната телефонна линия за деца 116 111 е на разположение денонощно и безплатно на всички граждани – деца, родители, близки и професионалисти, за да информира, консултира и оказва психологическа подкрепа по случаи с деца. Линията е възможност за подаване на сигнал за дете в риск и този сигнал може да се окаже спасението му от нечовешко отношение. Децата стават жертви на насилие в различна среда – там, където живеят, учат, играят, социализират се или на улицата. Насилието е недопустима форма за общуване с децата и задължение на всички нас, независимо в каква роля сме, е да не допускаме това да се случва”, казва още д-р Елеонора Лилова.

Вижте още:  Честваме Деня на християнското семейство

При постъпване на сигнал в ДАЗД за дете, което се нуждае от закрила, той незабавно се препраща в отдел “Закрила на детето” в дирекция “Социално подпомагане”. От телефонната ни линия 116 111 ежемесечно се осъществяват над 100 насочвания, както към отделите, така и към полицията и към други институции. В големите градове един от честите сигнали за проверка от службите е просията от деца на улицата. Другите причини за пренасочване на сигналите от ДАЗД към социалните работници са свързани с физическо и психическо насилие или изоставянето на дете без грижи, както и отпадането от училище. Всички сигнали се предават незабавно към компетентните служби, за да се окаже навременна подкрепа на дете в риск.

“В Закона за закрила на детето ясно е определено, че всеки от нас, на който му е известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми дирекция „Социално подпомагане“, Държавната агенция за закрила на детето или Министерството на вътрешните работи. Спазването на законовите разпоредби е задължение за всяко цивилизовано общество, но още по-важно е да знаем, че нашето мълчание, може да коства здравето, щастието, а в някои случаи дори живота на едно дете. Ако възрастните показваме своята нетърпимост към насилието над деца, ще възпитаме и у децата ни нетолерантност към него”, допълва д-р Елеонора Лилова.

Анонимността на телефонната линия 116 111 е изцяло гарантирана. Когато децата са свидетели на агресия спрямо техен приятел, съученик или те самите са пострадали, могат веднага да се обадят на нея. В зависимост от споделената информация от детето, консултантът на 116 111 му оказва подкрепа, идентифицира възможните рискове за неговото емоционално състояние от преживяното и му дава съвети за снижаване на тревожността. Всяко дете е различно, както и ситуациите и проблемите, за които съобщава, затова и подхода е индивидуален.

Вижте още:  Експерти: Инфлацията не трябва да изяжда увеличението на доходите

“За децата и младежите е важно е да знаят, че при нужда могат да разчитат на възрастните. Това са преди всичко техните родители и близки, техните учителите, както и психолозите в училище и тези на телефон 116 111. Нека ние възрастните бъдем добрия пример за тях, да бъдем отговорни, да бъдем задружни, да спечелим доверието на децата ни, за да може да предотвратим опасностите за тях. Защото няма по-голяма отговорност за всички нас, от тази да предоставим на подрастващите спокойна среда, в която те да се развиват и да се изграждат като личности. Личности, които са нашето бъдеще”, категорична е д-р Лилова.

гръцки преводач Добрич

Източник: