агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Петков и Йотова в Битоля за проява на КЦ “Иван Михайлов”

Министър-председателят Кирил Петков ще посети днес град Битоля в Република Северна Македония, където ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков е първото посещение на български министър-председател в Битоля.

seo-blog7

По покана на Културния център „Иван Михайлов” в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Още по темата

15 апр 2022 16:30

105

Преди събитието министър-председателят Кирил Петков ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония, съобщи БНР.

В рамките на визитата си премиерът Петков и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля – Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион – до Италия. Изграждането на далекопровода представлява реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

гръцки преводач Добрич

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

Културният център в Битоля, който носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последната силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов, е учреден преди три години.

Сдружението работи с българската общност в Република Северна Македония, организира прояви, свързани със знакови дати на събития и личности от българската история, поддържа паметници, свързани с историческото наследство на България и участваше активно в убеждаването на македонските българи да се регистрират като българи по националност при преброяването в югозападната ни съседка миналата година.

В края на март културният център “Иван Михайлов” отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в РСМ се самоопределят 3504 души.

Вижте още:  Експерти: Възможно е допълнително повишение на пенсиите

В първия ден от посещението си в Северна Македония вицепрезидентът Илияна Йотова ще се срещне в Битоля с представители на български дружества, а след това ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център “Иван Михайлов”.

Утре Илияна Йотова ще посети дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство като част от програмата на Министерството на външните работи “Българска помощ за развитие”. Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружението за толерантност и сътрудничество “Хоризонти”.


 

Източник: