агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Последиците от Ковид-19 върху женското здраве

От самото начало на пандемията беше ясно, че COVID-19 не засяга всички еднакво. Доклад от февруари 2020 г. от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията показа, че възрастните хора и хората със сърдечносъдови заболявания и диабет стават по-болни от по-младите и по-здрави хора. Отне малко повече време, за да се прояви ефектът на пола, но до юли 2020 г. беше ясно, че повече мъже умират от болестта, отколкото жени.

seo-blog7

Оттогава научихме много повече за COVID-19 и възможните ефекти, които той има върху здравето на жените.

В началото на пандемията бременните бяха посъветвани да вземат специални предпазни мерки, за да не се заразят. 

Всъщностq Международната федерация по гинекология и акушерство препоръча рутинните пренатални грижи да бъдат отменени или направени чрез видео разговори. Причината за този съвет е, че рискът от развитие на тежък остър респираторен синдром е по-голям при бременни.

По време на бременността тялото се променя по редица начини, за да създаде по-добра среда за развиващия се плод. Някои адаптации към бременността имат потенциал да повлияят на реакцията на организма към COVID-19. Например белите дробове се променят по начин, който може да увеличи риска от тежка инфекция и има промени, които правят кръвосъсирването по-вероятно. Много внимание беше отделено на промените в имунната система на бременните.

От една страна, тези промени могат да доведат до по-трудно изчистване на вируса от организма. От друга страна, те биха могли да отслабят тежки симптоми на COVID-19, които са причинени от свръхреакция на имунната система.

Като цяло все още нямаме достатъчно данни, за да знаем със сигурност как COVID-19 влияе на бременността.

Повечето бременни, които се заразяват с COVID-19, нямат симптоми или изпитват леко неразположение без трайни последици. Някои медицински центрове съобщават за увеличаване на приема в болница за бременни, докато други не. Необходими са повече данни, за да се разберат разликите между двете.

гръцки преводач Добрич

Освен върху бременността, Ковид инфекцията оказва влияние и върхи менструалния цикъл при повечето жени. Има различни данни за промени в менструацията при пациентки дори след оздравяване.

Вижте още:  Нелепата смърт на младата майка от Враца: Сестрата се оправдава, но и напуска

Тези менструални промени включват както намален, така и по-обилен цикъл, по-дълги периоди, нередовна менструация и отделяне на по-големи кръвни съсиреци. Въпреки че някои от тези промени са докладвани в рецензирани статии, няма много налични проучвания, които обясняват случващото се.

При част от пациентките с Ковид се наблюдават промени в нивата на половите хормони по време на инфекцията. Това би могло да обясни менструалните промени по време на инфекцията. Но в никакъв случай не обяснява промените, които настъпват след оздравяване.

Някои хора изпитват изтощителни симптоми като треска, умора или главоболие седмици след изчистване на инфекцията. Това се нарича „дълъг COVID“. 

Около 80% от хората, които съобщават за продължителните симптоми на заболяването са от женски пол.

Жените с дълъг COVID съобщават за промени в менструалния си цикъл, което може да бъде допълнително изтощително. Все още не е ясно какво причинява промените в менструалния цикъл, наблюдавани при дълъг COVID. Лекарите повдигат различни хипотези, като повишен стрес и хормонални промени, причинени от инфекцията. Съществува и възможност някои хора да имат други недиагностицирани заболявания.

Източник:

https://www.asbmb.org/asbmb-today/science/051121/covid-19-women-physical-health
 

Източник: