агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ръст за обявите за работа: Търсят се хора в търговия и производство, спад в ИТ сектора

След като два поредни месеца имаше спад на броя на обявите за работа, през август има плавно възстановяване с ръст от 1,1%, съобщиха от голяма HR компания в страната.

seo-blog7

Общият брой на предложенията е 47 000, като на годишна база той се запазва на същото ниво (47 100 през август 2021 г.).
 
Наблюдава се активна динамика в различните сектори, като с най-голям брой са се увеличили предложенията в секторите „Производство“ (550 предложения повече или ръст от 8%) и „Търговия и продажби“ (530 предложения повече, 5% ръст).

Ръст има и в секторите „Здравеопазване и фармация“ с 10% (170 предложения повече), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (2% или 130 предложения повече) и „Строителство“ (1,7%, 40 предложения повече).
Противно на досегашната тенденция, през м. август наблюдаваме най-голям спад на предложенията в сектора ИТ. Обявите в този сектор са с близо 600 по-малко спрямо юли или спад от 11%. Както и в предходните месеци този спад се дължи основно на слабия работен сезон.

Спад на обявите през август се отчита и в секторите: „Счетоводство, одит, финанси“ (-9%),   „Административни и обслужващи дейности“ (-4%), „Маркетинг и реклама“ (-3%) и „Логистика и транспорт“ (-2,6%).

Дялово разпределение
Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както през предходния м. юли.
С най-голям дял на предложенията е секторът „Търговия и продажби“ с 23%, следван от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).
След тях се нареждат секторите „ИТ“ (12%), „Логистика и транспорт“ (10%),  „Административни и обслужващи дейности“ (10%), „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%), „Здравеопазване и фармация“ (3,9%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Вижте още:  Мораториумът няма да има очаквания положителен ефект

Работа от вкъщи
Според анализа през август предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 8% (400 предложения по-малко). Това се дължи основно на по-малкия брой обяви в сектора ИТ, тъй като той предлага половината от този тип възможности за работа. Обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са около 4800 за страната или 12% от общия брой обяви.
 
Като разпределение по сектори 53% от предложенията са в секторa ИТ, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (15%), секторите нааутсорсинг(BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (5%).
 
Предлагане по градове
Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 2%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (3%), Пловдив (2%), Варна (-7%), Бургас (-3%), Русе (4%) и Стара Загора (4%).
Като дял броят на предложенията в тях е 73% от всички обяви, а разпределението във всеки от градовете е:  София (45%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).
 
Обяви, подходящи за бежанци
Броят на обявите за работа,подходящи за бежанци, през август е около 2200 (6% дял от всички обяви), като техния брой е намалял с 8% спрямо предходния месец.
 

Източник:

гръцки преводач Добрич