агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ще поскъпнат ли още таксиметровите услуги?

Таксиметровите шофьори прогнозираха нов скок на тарифите на услугите им заради рекордно високата цена на метана.

seo-blog7

В рамките на месец той е поскъпнал с 47%. Това доведе до бум в монтирането на газови уредби.

Стойо Стоев е шофьор с 22 години опит. Доскоро карал на метан. Макар, че е верен на професията, заради скока в цената на горивото, се замислил дали да не слезе от таксито. „Такова нещо не се е случвало през всичките години“, отбелязва той пред Нова тв.

За да продължи да работи на печалба, имало само една опция – да смени метанова уредба с газова. „Всеки един от колегите си плаща тази промяна. На мен лично ми излезе някъде около 1 300 лева“, обяснява Стоев.

Това се отразило на бюджета му. „След две години COVID криза може да си представите колко е трудно да извадите подобни пари. Справих се с кредит, нямах друг избор”, посочва таксиметровият шофьор.

Голяма част от колегите на Стойо минават на газ. Причината е, че пропан-бутанът е поскъпнал най-малко за последната година – едва около 5%. „Навсякъде, където това е възможно – нашите колеги го практикуват. Записват часове за октомври, за ноември, защото вече на метан не се издържа“, коментира Кирил Ризов от Съюз „Такси”.

Още по темата

гръцки преводач Добрич

17 авг 2022 13:20

14

4 авг 2022 22:35

65

6 юли 2022 16:37

31

Но не всички таксита с метанова уредба могат да я сменят. „Огромна част от автомобилите са заводски на метан и не могат да преминат на пропан-бутан – заради лизинги, заради отпадане на гаранцията“, посочи Стоев.

Вижте още:  Левон Хампарцумян: Можем да приемем еврото през януари 2025

За да се компенсират високите цени на горивото, скоро се задавало ново повишение в тарифите на такситата. „Например 15%. Всичко това ще стане от 01.01.2023 година“, прогнозира Ризов.

Само за последния месец метанът е поскъпнал с 47%. За половина година – с 91 на сто, а спрямо година по-рано – с 213%.

„Паркът на градския транспорт и на София, и на Пловдив е на метан. Това е проблем. Ако един таксиметров шофьор просто спре да извършва тази услуга, столичният транспорт не може да го направи“, поясни председателят на Българска газова асоциация Пламен Павлов.

Сравняваме цената на метана в България с тази при нашите съседи. „В Сърбия е 1,76 за килограм. В България миналата седмица беше 5,20“, добави Павлов.

Експертите обясняват тенденцията с несигурните доставки на природен газ. „Това е в резултат на политизирането на икономиката. Пренесохме противопоставянето на политическата сфера в икономическата“, е мнението на председателя на Българска газова асоциация.

Източник: