агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

След 11 часа дебати депутатите приеха финансовата рамка на бюджета

След 11 часа дебати и над сто предложения между първо и второ четене, парламентът одобри финансовата рамка на държавния бюджет за 2022 г. със 133 гласа “за”, 96 – “против” и един въздържал се, предаде БТА.

seo-blog7

В зала рамката подкрепиха  депутатите от управляващото мнозинство – “Продължаваме Промяната”, “БСП за България”, “Демократична България” и “Има такъв народ”.  “Против” бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”.

Рамката предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи от над 63,1 млрд. лева. Заложеният дефицит е в размер на 4,1 на сто от БВП. Над 31,6 млрд. лв. са предвидените данъчни приходи. Прогнозите на правителството са за безработица от 5 на сто и инфлация от 5,6 на сто. Предвидените средства за социалния сектор са над 20 млрд. лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв.  Предвижда се запазване на ниските данъчни ставки за корпоративните данъци и тези за данъците върху доходите на физическите лица, като важна предпоставка за инвестиции, икономически растеж и заетост.

Над 140 предложения са направени по проектобюджета за тази година между двете четения на законопроекта.

В рамката за увеличение на трудовите възнаграждения на учените от Българската академия на науките при изпълнение на индикатори за научно и иновационно развитие са  заложени 20 млн. лв.  С толкова бяха намалени парите за съдебната власт. 20 млн. лв. са и предвидените средства за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища.

За саниране и ремонт на студентски общежития се заделят 35 млн. лв., други 80 млн. лв. – за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища. Десет милиона лева са заделени за училищни автобуси, други 18 млн. лева – за разширяване на достъпа и обхващането в задължително предучилищно образование на четиригодишните деца. 90 млн. лв. се предвиждат за повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности. Още 15 млн. лв. са предвидени за изграждане и ремонт на съществуващи спортни площадки в училищата. За инвестиции в изграждане на спортни обекти, в т.ч. довършване на спортна зала „Арена Бургас“ са предвидени 17 млн.лв.

Вижте още:  Гешев: Това не е реформа, а действия, противоречащи на интересите на гражданите

В сектор здравеопазване за подкрепа на персонала на първа линия срещу разпространението на COVID-19 за период от шест месеца са предвидени 352 млн. лв. Още 76,7 млн. лв. се заделят за щадящи бързи антигенни тестове за учениците. Над 19,2 млн. лв. се заделят за ваксини и още толкова за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19.

гръцки преводач Добрич

За подпомагане на семейства с деца до 14-годишна възраст в период на извънредна епидемична обстановка са отделени 36, 5 млн. лв. Средствата, предвидени за компенсиране на разходите за отглеждане на деца, които не са приети поради липса на места в общински детски ясли и градини, са 600 хил. лв. Със 110 млн. лв. държавата ще подпомогне работници и служители, за които са наложени временни ограничения в периода на извънредно положение по различни мерки за заетост и по Националния план за действие по заетостта през 2022 г.

За изплащането на извънредния труд на служителите от Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ при овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца са заложени 26 млн. лв. С още 102 млн. лв. правителството ще компенсира дохода на пенсионерите след отпадането на ковид добавката до нивото от месец декември 2021 г.

За туроператорите, ползващи въздушни превозвачи, се отделят 25 млн. лв. Допълнителни пет млн. лева бяха отделени за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт и транспорта в планински и други райони. Сумата нарасна от 50 на 55 млн. лева по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански.

Вижте още:  Мутафчиев: Сезонът на театрите може да започне с протести

За отбрана са предвидени 180 млн. лв. за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за новия тип боен самолет. Други 100 млн. лв. ще бъдат разходвани за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Над 126, 2 млн. лв. са отделени за придобиване и модернизация на въоръжение и техника.  

В сектор външна политика е предвидена помощ за развитие за Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова в размер 1 млн. лв.

 

Източник: