агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Столтенберг: Китай няма причина да реагира прекалено остро

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе не дава на Китай основание да реагира прекалено остро или да заплашва Тайван. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази това мнение в интервю за норвежката телеграфна агенция.

seo-blog7

Китай започна мащабните учения с бойна стрелба около Тайван ден след спорната визита в Тайпе на председателя на Камарата на представите…

“САЩ ясно заявиха, че не са променили политиката си спрямо Тайван. Няма нищо ново в посещенията на официални лица от САЩ и съюзниците от НАТО в Тайван. Така че Китай няма причина да реагира прекалено остро или да заплашва Тайван”, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Пелоси пристигна в Тайван във вторник вечерта въпреки протестите на Пекин. Това е първото посещение на американски политик от такъв ранг от 1997 г. насам, когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич посещава острова. Пекин многократно предупреждаваше американската страна, че ако пътуването на Пелоси се осъществи, то няма да остане без последствия и ще доведе до строги мерки.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато остатъците от силите на Куоминдан, водени от Чан Кайшъ (1887-1975), бягат там след поражението си в гражданската война в Китай. Островът е запазил знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, която съществуваше на континента преди идването на комунистите на власт. Според официалната позиция на Пекин, която се подкрепя от повечето страни, включително Русия, Тайван е една от провинциите на Китайската народна република. 

Източник:

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Ердоган иска роля в разрешаването на конфликта между Русия и Украйна