агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Управлението в Скопие: Цел е признаване на македонското малцинство в България

Управлението в Скопие: Цел е признаване на македонското малцинство в България

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, чиято формация участва в правителството на премиера Димитър Ковачевски, открито заяви, че стратегическата цел на РСМ е признаването на македонско малцинство в България, предаде БГНЕС.

Още по темата

20 апр 2022 19:15

43

гръцки преводач Добрич

Само преди месец Траянов нарече България “геноцидна държава”. “Наш национален, държавен и стратегически интерес е да бъдат признати македонците в България”, каза Траянов пред местната телевизия “Сител”. Според него РСМ трябва да търси реципрочност в отношенията със София – това което търси България за македонските България трябва да бъде същото и за “македонците в България”. “Ние ще водим сериозни разговори. Убеден съм, че както аз самият, така и никой от друг нас не иска да постави под въпрос нашите национални и държавни интереси”, каза още Траянов.

По отношение на името на Културния център “Иван Михайлов” в Битоля Павле Траянов каза, че “Михайлов е фашист, който избивал хората, които са се борили за независима Македония”.

На няколко пъти в предаването той повтори, че България оспорвала правото на самоопределение на македонците – тяхната идентичност и език.

По време на официалното откриване на Културния център в Битоля миналата събота премиерът Кирил Петков не пожела да коментира скандалното изявление на Траянов, че България е “геноцидна държава”. “Не искам да коментирам екстремисти”, бе краткият отговор на български министър-председател.

Източник:

Вижте още:  БСП: За областния управител на София се полага затвор