агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Василев: Бюджет 2023 е постна пица за пенсионери и тлъста за строителните фирми

6 млрд.лв. повече разходи са заложили от служебния кабинет в бюджета за 2023 г. Бившият вицепремиер и финансов министър, сега депутат от “Продължаваме промяната” Асен Василев пита за какво ще отидат те. В предаването 120 минути по bTV той анализира инфлация, пенсии, дългове, бюджет.

seo-blog7

Има 4 млрд.лв. неотчетени приходи и 10 млрд.лв. допълнителни разходи в проектобюджета, 4 млрд.лв. са за социален пакет, за какво са останалите 6 млрд.лв.?, попита той.

Това е постна пица за пенсионерите и тлъста за строителните фирми във военно-строителния комплекс. Пенсиите не нарастват с 10 мрлд.лв., смята Василев.

Асен Василев е категоричен, че има увеличение в оставения от тях бюджет за медиците.

Още по темата

23 окт 2022 15:27

47

гръцки преводач Добрич

23 окт 2022 14:38

9

23 окт 2022 11:41

44

22 окт 2022 20:40

51

И втори голям проблем вижда той в проектобюджета на Министерство на финансите с министър Росица Велкова. Върнали са се на макрорамката, която дълги години се прави по грешен начин, а именно нанесена е корекция без първо и второ тримесечие за БВП на НСИ. А българската икономика в условие на кризи отчита най-големия си ръст последните 15 г., ако това се нанесе – ще има ръст 4%. Отделно в макрорамката е заложена инфлация 12.7%, тя е доста по-висока, поясни Василев. По думите му – ако се поправят двете числа – ще има 12 млрд.лв. повече БВП и до 4 млрд.лв. данъчни постъпления. Цялото увеличение на пенсиите може да се покрие с това, уточни той.

По политическите разногласия Василев каза, че България има нужда от кабинет.

“Ако ГЕРБ не направят, ние ще се опитаме да направим”, посочи той. На Национален съвет е решение обаче кой ще се подкрепи, “но ясно е казано, че няма да подкрепят политиката на ГЕРБ”.

Вижте още:  Петков: Абсолютен саботаж от Прокуратурата за пореден път

“Трябва да започнат разговори по политики и българският избирател ще трябва да реши накъде да наклони везните. ГЕРБ не могат да направят кабинет и ПП не могат”, коментира той. Ние ще се борим за 16 политики и да е добър бюджетът, заключи той.

Източник: