агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Във Варшава кръстиха улицата пред руското посолство “Алея на жертвите на руската агресия”

Във Варшава откриха Алея на жертвите на руската агресия, съобщава Gazeta Wyborcza. Градските депутати дадоха такова име на пешеходна и велосипедна алея, която се простира покрай улица Белведерска. На това място се намират руското посолство и бившият Руски културен център. 

Решението идва след като ракета падна и уби двама души в селище близо до полско-украинската граница. Инцидентът породи опасения, че войната на Русия може да премине отвъд границите на Украйна и да въвлече в него страните от НАТО.

seo-blog7

Пред сградата на руското посолство се появиха табели на градската информационна система с името “Алея на жертвите на руската агресия”.

Това символично име беше дадено още през октомври от варшавски депутати. Инициатор за отбелязване по този начин на паметта на загиналите украинци, беше депутатът Филип Фронковяк от партия „Право и справедливост“.

Новото име на алеята пред руското посолство беше подкрепено от почти всички депутати. Само Дорота Лютомирска и Мария Лукашевич от Гражданска платформа се въздържаха. Председателят на Топонимичната комисия Анна Негребечка изобщо не гласува в знак на протест. От нейна гледна точка ПиС „изправи градския съвет на Варшава до стената“. 

Претенциите към това име се отнасят по-специално до липсата на процедура за оценка на предложението от депутатите от централния район на града, както и отрицателен преглед на правното бюро на кметството и експертите от комисията за градската топонимия. Беше обърнато внимание, че предложеното име е твърде дълго, а обектът, избран за него, е недостоен за почитане на жертви.

Депутатите използваха трик като дадоха името на тротоара и велоалеята. Благодарение на това историческото име на улицата Белведерска е запазено. Белведере е име на дворец във Виена и означава „красива гледка”. През пролетта лидерите на политическото сдружение „Левицата“ се опитаха да го променят по примера на други столици, включително Вилнюс и Прага, които решиха да променят по подобен начин адресите на руските посолства, като вземат предвид украинския фактор. 

Вижте още:  Кличко: Войната ще почука и на вратата на Германия

Превод: Ганчо Каменарски

гръцки преводач Добрич

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС загрижен за контрола и съкращенията в Twitter

Риши Сунак обмисля да намали броя на чуждите студенти и техни близки

Медицинските сестри във Великобритания излизат на безпрецедентна стачка през декември

Френското правосъдие разследва предполагаемо незаконно финансиране на кампаниите на Макрон

Евросъюзът изключва руския газ от съвместните покупки

Китай спрял полските изтребители МиГ-29 за Украйна през март?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.11. – Руснаците са уцелили АЕЦ “Запорожие”, показва разследване

РУСКИ СНИМКИ и ЧЕЧЕНСКО ВИДЕО: Руснаците са уцелили АЕЦ Запорожие, докато са стреляли по западния бряг на Днепър

Франция разследва Макрон за незаконно финансиране на предизборната му кампания

Четирима убити при руска бомбардировка на Херсон

Източник: