агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Гечев за тавана на цените на горивата: Противоречи на икономическия разум

Външно-търговската политика се прави от Брюксел със закон. Република България не може да въвежда никакви мита и никакви акцизи. Тя може да предлага, а Брюксел решава. Трябва да се обложи с по-висока печалба “Нефтохим”, ако има по-висока печалба. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Румен Гечев по повод предложението на ГЕРБ за пределна цена на литър гориво, предаде репортер на БГНЕС.

seo-blog7

Депутатът подчерта, че даже и да реши Брюксел да увеличи митата, всяко мито увеличава цената, а не я намалява.

“Какво ще стане с бензина и дизела като му сложите мито 5% или 10%, къде отива това мито? Как така ще въвеждате мита и ще намалявате цените? Това е изумително, нещо нечувано”, обърна се депутатът към ПГ на ГЕРБ-СДС.

“Това левче е предизборно, то противоречи на икономическия разум, поради следната причина“, заяви Гечев и допълни, че добивът на един барел петрол в Саудитска Арабия струва между четири и шест пъти по-евтино като производствени разходи от петрола в Сибир. “Петролът в Сибир е на дълбоко, в Саудитска Арабия е плитко, поради което производствените разходи са по-ниски”, каза той.

“Ако производителят на петролни продукти има по-ниски производствени разходи, поради по-евтиния петрол, неговата печалба би следвало да е по-висока, не е ли така?

Народният представител от БСП допълни, че многократно е питал бившия финансов министър Владислав Горанов защо няма нито една стотинка печалба от “Лукойл” а отговорът е бил, че са на загуба. По думите на Гечев това е единствената рафинерия в света, която е била на загуба в продължение на 12 години и сега за първи път е на печалба с около 10 милиона лева.

Вижте още:  Новата седмица ще започна със слънце, температурите до 23°С

По-рано ПГ на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството Проект за решение на Народното събрание за определяне на пределни цени на моторните горива. Опозицията предлага решение, с което да се задължи Министерският съвет да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределна цена в размер на 2,70 лева за литър на бензин А95, газьол, или дизелово гориво, и природен газ в газообразно състояние – метан.

гръцки преводач Добрич

Източник: