агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Как да изберем адаптирано мляко? Продължение

Други две основни групи адаптирани млека, които могат да се открият на пазара, са козето мляко и формулите с хидролизирана белтъчна съставка за деца с алергия. (Към първа част на материала: Как да изберем адаптирано мляко? | Puls.bg)

seo-blog7

Козе мляко

По принцип козето мляко е много по-близко по състав до кърмата. В него, както и в кърмата преобладава суроватъчния протеин, който се храносмила и усвоява по-лесно. Козето мляко също съдържа казеин, но в по-малки количества.

Адаптираните формули, от козе мляко се произвеждат в съответсвтие със същите стандарти, на които подлежат тези от краве мляко. 

Първото адаптирано козе мляко, както и преходната формула, не са подходяща алтернатива за децата с алергия към белтъка на кравето мляко, тъй като протеините са с доста сходна структура.

Ако детето е с доказана алергия, не променяйте храненето без лекарска препоръка!

Пълноценно козе мляко, може да се предложи след 1-годишна възраст. На около 11-месечна възраст, то може да бъде въведено под формата на печива или да се добавя в малки количества за приготвяне на храната.

Млека с хидролизирана белтъчна съставка

гръцки преводач Добрич

Съществуват два вида млека с хидролизиран протеин:

  • Напълно хидролизирана формула;
  • С частично хидролизиран протин;

Формулите с пълен хидролизат са специално направени за деца с алергия или непоносимост към белтъка на кравето мляко (АБКМ, НБКМ). Те се предлагат само по лекарско предписание.

Ако бебето има АБКМ, приемането на млечен протеин, то ще води до алергични прояви (обрив, оток, затруднено дишане и др.). При непоносимост към белтъка на кравето мляко се наблюдават храносмилателни проблеми и по-трудно разграждане на въглехидратната съставка (лактоза).

Вижте още:  Смесени сигнали за това пристигна ли Омикрон в България

Напълно хидролизираните формули са произведени на базата на краве мляко и имат същия хранителен състав като стандартните формули. Разликата е в това, че белтъчната съставка, е напълно хидролизирана (разградена), до единични аминокиселини. Тези млека, обичайно са и без лактоза, така че са лесни за усвояване и при децата с непоносимост към белтъка на кравето мляко.

Частично хидролизираните млечни формули (известни като хипоалергенни, НА – формули), обичайно съдържат изцяло от суроватъчен протеин. Тъй като той е по-лесен за храносмилане, се толерират добре, от деца с изразени колики, газове, коремни болки. По лекарска преценка, понякога се предлагат и на деца с алергия.

Не предлагайте хипоалергенни млека на кърмачето, ако смятате че може да има алергия към белтъка на кравето мляко!

Соеви млека

Соя – базираните формули, са все по-разпространени на нашия пазар и се прозвеждат от соеви зърна. Те са обогатени с витамини и минерали, за да се постигне състав, сходен с млечните формули.

Не се препоръчва свободната употреба на соеви млека при кърмачета! Предлагайте соево мляко, само по лекарска препоръка!

Те не са подходящи и за деца с подлежаща алерщия към белтъка на кравето мляко, тъй като често се наблюдава кръстосана реактивност.

Соевите млека, могат да бъдат въведени в менюто на бебето след 6-месечна възраст. Те често са подсладени и трябва да се поддържа добра устна хигиена, тъй като соевото мляко може да увреди растящите млечни зъби.

Какво мляко да предложим на растящото бебе?

Преходните млека са подходящи за кърмачета над 6-месечна възраст. Те са с по-високо съдържание на желязо, тъй като и нуждите на детето са по-големи в тази възраст. По принцип не е задължителна смяната на млякото, тъй като след 6-тия месец започва захранването и се очаква, с него да се покрият новите хранителни нужди.

Вижте още:  РЗИ-Благоевград: Няма подадена информация от Гърция за фалшиви сертификат

Библиография:

1.NHS Choices. 2012a. Types of infant formula. www.nhs.uk [Accessed October 2013];

2.DH. 2013. Consultation summary of responses: draft statutory instrument – the infant formula and follow-on formula (England) (Amendment) Regulations 2014. Department of Health. www.gov.uk [pdf file, accessed April 2014]

Източник: