агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Как да изберем адаптирано мляко?

Изборът на подходящо адаптирано мляко за бебето, може да бъде стресиращ за младите родители. На пазара съществува огромно разнообразие от млека и всяка марка се е постарала да състави голям асортимент. Изборът става по-лесен, когато знаем, както съдържат адаптираните млека, а специализираните формули могат да се предлагат само по лекарско предписание.

seo-blog7

Основата на повечето млека е сходна, като може да бъде от:

  • Краве мляко;
  • Козе мляко;
  • Напълно или частично хидролизиран млечен протеин;
  • Соево мляко;

Адаптирани млека, на основата на краве мляко

Повечето млека, са произведени на основата на модифицирано краве мляко. Всяка формула е предвидена за определена възрастова група, като са съобразени съответните калорийни нужди за възрастта. Млеката за недоносени (premature), са с по-високо калорийно съдържание.

Повечето млека съдържат пробиотични бактерии (млечнокисели бактерии). Според проучвания приемът на пробиотици в неонатална възраст, намалява рискът за развитие на некротизиращ ентероколит.

Друга важна съставка, с която са обогатени млечните формули, са полиненаситените мастни киселини. Те могат да имат различен произход (растителен или животински) и естествено се съдържат в майчината кърма(задната фракция). Изключително важни са за адекватното развитие на мозъка, неврвната система и зрителния апарат.

Всички адаптирани млека са обогатени с множество минерали и витамини. Приемът на желязо, значително редуцира рискът от развитие на желязодефицитна анемия при децата на млечна формула. Дневната доза на витамин Д, която се осигурява от хранителна добавка, трябва да е съобразена, с количеството което детето приема от млечната формула.

гръцки преводач Добрич

В млякото се съдържат два основни вида протеин: казеин и суроватъчен протеин. Казеинът, образува мицели и се пресича на големи влакна, в кърмата неговото съдържание е около 40%., спрямо 60% за суроватъчен протеин. Суроватъчния протеин е по-течен, в него се включват бета-лактоглобулин и алфа-лакталбумин. Нормалното съотношение на двата белтъка в кравето мляко е 80% казеин към 20% суроватъчен протеин. Една от основните разлики между кравето мляко и адаптираните формули е именно това, че те са обогаттени със суроватъчен протеин което улеснява и усвояването от бебето.

  • „Първите адаптирани млека“ са обогатени със суроватъчен протеин и съотношението между казеин: суроватъчен протеин е 40:60, което е сходно с кърмата. Подходящи са кърмачетата през първата година и са по-лесни за усвояване от казеиновите млечни формули.
  • „Преходните млека“, са с по-високо казеиново съдържание (съотношение казеин:суроватъчен протеин 80:20), те се храносмилат по-бавно и са по-засищащи.
Вижте още:  Кога да очакваме нов пик на сърдечно-съдовите заболявания - отговорът от проф. Иво Петров

Няма причина да бързате да преминавате към преходните млека, ако детето наддава адекватно на тегло изглежда заситено и спокойно. Преди да смените млякото е добре да се консултирате с личния лекар на детето.

След едногодишна възраст може да се въведе пълноценното кравето мляко, което да замести приема на преходни млека. Краве мляко не се препоръчва да се предлага преди 1 година, като основна напитка, тъй като не е обогатено с желязо и микронутриенти, като витамин Е, освен това е с по-високо съдържание на натрий и калий. След около 10-11-месечна възраст може да се използват малки количества за приготвяне на храната.

Следва продължение…

Библиография:

1.NHS Choices. 2012a. Types of infant formula. www.nhs.uk [Accessed October 2013];

2.DH. 2013. Consultation summary of responses: draft statutory instrument – the infant formula and follow-on formula (England) (Amendment) Regulations 2014. Department of Health. www.gov.uk [pdf file, accessed April 2014]

Източник: