агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Може ли да се прави бизнес с търговия с шафран в България?

Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове. В Испания е пренесен от арабите през X век. Днес шафран се отглежда в редица страни. Иран е най-големият производител, като изнася 90% от подправката в световен мащаб. Полета с малки лилави цветчета, така нареченият шафранов минзухар, вече има и в България.

seo-blog7

Оказва се, че в страната ни има подходящи условия за отглеждането му. Именно в сърцето на малките лилави цветове се намира най-скъпата подправка в света, разказва телевизия Bulgaria ON AIR.

В китното село Златна ливада, недалеч от Чирпан, Ваня Фурлинска отглежда шафран от 2018 година. Казва, че е превърнала хобито си в семеен бизнес.

“Започнахме да го отглеждаме като билка, синът ми го насади, за да може аз и моето семейство да го ползваме”, разказва тя.

Ваня и семейството ѝ живеят и работят в Германия. Всяка есен обаче се връщат в родината си, за да берат шафран. И така всяка сутрин с първите лъчи на слънцето деликатно откъсват лилавите цветчета.

Ако един грам шафран в България струва около 25 лв., то в Германия цената му е 35 евро, а във Франция достига до 60 евро. Ваня разказва, че не може да го продава, защото пазарът у нас е стеснен.

В подкрепа на производителите на шафран у нас е създадено сдружение. Помощ от държавата обаче липсва.

гръцки преводач Добрич

“Шафранът има бъдеще, пак стигаме до усилията на всеки производител и държавата да подаде ръка, но сега се разчита на усилията на земеделците и тяхната упоритост”, констатира  Антонио Бонев от Сдружението на шафранопроизводителите.

Вижте още:  Проваляме се в интегрирането на завръщащите се от чужбина емигранти

Шафранът се развива и в пустеещи райони, дори в Родопите се смята за алтернатива на тютюна.

“В момента пазарът за шафран в България е нишов, всеки производител намира различни варианти за пласиране на стоката, опитваме се да изнасяме. За мен шафранът е любов, целта ни е да е в топ три”, коментира още Бонев.

На пазара вече има и злоупотреби – не е рядкост да се видят пакети с подправка, представена за шафран, а реално е друга билка. Въпреки трудностите Ваня няма намерение да се отказва от производството, защото възвръщаемостта му е безценна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.

Източник: