агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

SOFIX падна до най-ниско ниво от края на март след новината за спирането на газа

Основният борсов индекс SOFIX се върна на нивата от края на март заради новината, че Русия спира газовите доставки за България.

seo-blog7

Бенчмаркът приключи сесията със спад от 2,67% до 613,46 пункта.

По-широкият индекс BGBX40 изтри 2,41% до 143,48 пункта. Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT се понижи с 0,38% до 179,36 пункта, а BGTR30 отписа 2,13% до 722,37 пункта.

Сесията приключи с почти 4,2 млн. лева оборот. Почти една четвърт от него – малко над 1 млн. лева, се формира от 4 сделки с общо 53 521 акции на ТЕЦ „Бобов дол“-Големо село без промяна на цената.

„Еврохолд България“ е дружеството, чиито акции оказаха най-голям натиск върху основния индекс, като поевтиняха с 8,94%. Дружеството има операции в Беларус, Русия и Украйна и войната и санкциите срещу Русия се отразяват върху дейността му.

На второ място по спад от дружествата в състава на SOFIX е „Алтерко“ с 5,37%, следвано от „Химимпорт“ с 4,68% и „Доверие Обединен Холдинг“ с 3,65%, чийто основен актив е банка в Молдова. Молдова е друга застрашена от войната страна, след като руски генерал обяви наскоро, че целта на руската армия е завземането на крайбрежието на Украйна и осигуряването на коридор до размирното Приднестровие в Молдова.

От дружествата в състава на SOFIX само „Софарма трейдинг“ приключи сесията с ръст на акциите от 0,9%.

Производителят на торове „Неохим“ е най-губещата компания от 40-те най-ликвидни дружества и като цяло от всички търгувани дружества. Спирането на газовите доставки от Русия доведе до изтриването на малко над 22% от пазарната оценка на компанията от Димитровград, тъй като „синьото гориво“ е основна суровина за производството.

гръцки преводач Добрич

Второто по загуби дружество от BGBX40 е „ФеърПлей Пропъртис“ АДСИЦ, което притежава ваканционни комплекси, жилищата в които са продадени и се продават основно на рускоговорящи купувачи. Пазарната оценка на компанията се понижи с почти 11%.

Вижте още:  Около 98 млн. лв. са влезли в Сребърния фонд за първото тримесечие

„Зърнени храни България“ е третото по загуби дружество от BGBX40 със спад от 9,9% на цената на акциите, следвано от „Еврохолд“ и „ЕМКА“.

Акциите на „Неохим“ са най-търгувани в днешната сесия, с общо 248 сделки и над 601,5 хил. лева оборот – на второ място след ТЕЦ „Бобов дол“.

Най-печелившото дружество в рамките на сесията е производителят на козметика от София „Арома“ с ръст от над 24% на цената на акциите. На второ място е „Захарни заводи“ със 17% повишение, а на трето – „Син Карс Индъстри“ с 4,7%.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Източник: investor.bg

Източник: