агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Заради вноса на зеленчуци от Гърция и Турция не скачат рязко цените на пазара у нас

Заради вноса на зеленчуци от Гърция и Турция не скачат рязко цените на пазара у нас

seo-blog7

Снимка: БГНЕС

Засилен внос на оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция през последните седмици все още пази българския пазар от прекалено рязкото им поскъпване, но въпреки това цените им се увеличават чувствително.

През последната седмица оранжерийните домати и краставици поскъпнаха с нови 14-15%, а почти с толкова повишиха цените си и през предходната. В последните дни на септември доматите, отглеждани на закрито, струваха 2,34 лв. на едро, докато сега вече се търгуват по 2,91 лв.

Основната причина е, че през този сезон разходите за производството им започват да се покачват, тъй като оранжериите масово са на отопление с природен газ.

През първите две седмици на октомври миналата година средната цена на синьото гориво беше 94 лв. за мегаватчас, докато сега въпреки поевтиняването напоследък е 233 лв. Това е увеличение със 147% в рамките на една година. За същото време обаче повишението на цената на доматите от оранжерии е с 54%. Причината да не е още по-драстично е, че на пазара напоследък има масиран внос на домати а и други оранжерийни зеленчуци от Турция и Гърция. Те са значително по-евтини в този сезон от годината, защото производството им на юг не изисква толкова големи енергийни разходи. Най-вероятно е обаче със застудяването това производство също да поскъпва.

гръцки преводач Добрич

Втората седмица на октомври донесе нова вълна от поскъпване на почти всички основни храни. Има райони от страната (виж картата), в които например цената на едро на кашкавал “Витоша” е достигнала 19 лв. килото, което означава, че по магазините няма как да струва под 27 лв.

Вижте още:  Петков и Йотова в Битоля за проява на КЦ "Иван Михайлов"

Поскъпването на повечето продукти в момента не е свързано с някакъв скок в цените на суровините, а с желанието на търговците да се подсигурят за идващата зима. Според експерти те са калкулирали всякакви изненади, свързани с разходите им за енергия и за заплати за бъдещ период, и дори да се случи ток, парно и природен газ да поевтинеят, достигнатите цени няма да намалеят.

Източник: