агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Гуверньорът на Руската централна банка: Бихме искали това да не се беше случвало

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е опитала да подаде оставка след като Владимир Путин е наредил нахлуване в Украйна, но според 4-ма източници президентът не я е приел, предава Bloomberg.

seo-blog7

Миналата седмица тя беше номинирана за нов петгодишен мандат, но не е ясно какви са настоящите ѝ възгледи. Тя е оставена да управлява последствията от война, която бързо изтри голяма част от това, което тя постигна през деветте години, откакто встъпи в длъжност. Източниците казаха, че сега нейното напускане ще се разглежда като предателство от президента, с когото тя работи в тясно сътрудничество от близо 20 години.

Набиулина не е коментирала публично повторното си назначаване и не е отговорила на изпратени въпроси преди публикуването на тази статия. Само един висш служител подаде оставка заради войната: дългогодишният икономически реформатор Анатолий Чубайс се оттегли като пратеник на Путин за климата тази седмица и напусна страната, според хора, запознати със ситуацията.

Още по темата

23 мар 2022 21:45

226

23 мар 2022 19:39

гръцки преводач Добрич

84

22 мар 2022 18:00

129

Набиулина, предпочитана от инвеститорите и приветствана от реномирани издания, включително Euromoney и The Banker, е считана за един от най-добрите световни създатели на парични политики, сега е изправена пред военновременна икономика, изолирана от международни санкции и гладна за инвестиции, която трябва да се бори и с напускането на чуждестранните компании.

След като Русия нахлу в Украйна, а САЩ и техните съюзници наложиха мащабни санкции, включително на самата централна банка Набиулина увеличи основния лихвен процент повече от 2 пъти и наложи капиталов контрол, за да спре изтичането на пари в брой.

Вижте още:  БНБ с прогноза: Инфлацията в края на година може да надхвърли 15%

Централната банка заяви, че се отказа от интервенции за защита на рублата, след като международните ограничения замразиха повече от половината от нейните резерви от 643 милиарда долара. „Докато има ескалация, централната банка може само да се адаптира към шокове“, каза Олег Вюгин, бивш висш служител на Банката на Русия, който познава Набиулина от повече от 20 години.

Някои служители на централната банка описват състояние на безнадеждност през седмиците след инвазията. Те се чувстват като в капан в институция, за която се опасяват, че няма да има голяма полза от техните пазарно ориентирани умения и опит, тъй като Русия е откъсната от света. В един момент напускат толкова много служители, че IT отделът не е смогва да затвори всички техни акаунти. Стрелки, залепени по коридорите, насочват служителите към изхода на сградата. Други отдели затъват под по-голямо натоварване от обикновено и дори били затрупани от автобиографии, които пристигат от банки, обект на санкции.

Преди инвазията служителите моделирали сценарии, които включват евентуално извхърлянето от услугата за финансови съобщения SWIFT, но са смятали, че възможността за санкции върху резервите на централната банка е твърде екстремна, за да бъде нещо друго освен хипотетична, казаха източници, запознати със ситуацията.
Путин каза по-рано този месец, че е уверен, че Русия ще преодолее настоящите икономически трудности и ще стане по-независима. Той сравни настоящата вълна от ограничения с тези, наложени на СССР по време на Студената война и обяви, че „Съветският съюз е съществувал под санкции, развивал се е и е постигал колосални успехи“.

В кратко изявление миналия петък, след като реши да задържи лихвите близо до най-високите нива от две десетилетия на нива от 20%, Набиулина отложи постигането на целта си за инфлация от 4% до 2024 г. и предупреди, че икономиката върви към свиване и сътресения, без да се вижда техният край. Тя прекъсна скорошната традиция и не отговори на въпроси след заседанието.

Вижте още:  Пламен Димитров: Това е най-щедрият бюджет напоследък

В кратко видео до служителите на централната банка на 2 март Набиулина намекна за катаклизми вътре, като призова да се избягват „политически дебати“, които „само хабят енергията ни, която ни е необходима, за да си вършим работата“. Тя определи икономическа ситуация като „екстремна“ и каза, че „всички ние бихме искали това да не се беше случвало“.

Под нейно ръководство централната банка натрупа един от най-големите запаси от чуждестранна валута и злато в света, затегна контрола срещу кредитори, смятани за лошо управлявани или недостатъчно капитализирани, и доведе инфлацията до най-ниската в постсъветската история на Русия.

„Когато Набиулина зае поста си, никой не мислеше, че тя ще може да стабилизира инфлацията“, спомня си Наталия Орлова, икономист в Алфа-Банк. „Тя изведе централната банка до абсолютно международни стандарти.

Шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард, друга любителка на операта, която тогава отговаряше за Международния валутен фонд, през 2018 г. сравни нейните качествата с тези на велик диригент.

Чуждестранните инвеститори наляха милиарди в руския дълг. Путин ѝ вярваше, изслушваше мнението ѝ и защитаваше нейната затегната парична политика пред други държавни служители. Но голяма част от нейното наследство беше отменено за броени часове, след като руската икономика попадна под обсадата на западните санкции.

„Няма надежда централната банка да се върне към старата си политика“, каза Сергей Гуриев, професор по икономика в Sciences Po Paris.

Гуриев, който избяга в Париж през 2013 г. и работи като главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, познава Набиулина от около 15 години.

„Тя не постъпи там, за да работи по време на война. Тя не е от хората, които могат да работят при затворени фондови пазари и катастрофални санкции”, допълни той.

Вижте още:  Полша предлага пълно търговско ембарго на Русия

Източник: